00:02 | 18/4/18
«Κόκκινη κάρτα» από το Συμβούλιο της Επικρατείας
«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτιο του 2016, επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσφύγων που είχαν αιτηθεί άσυλο σε έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου.Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με μια απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία και δεν έχει αναδρομική ισχύ, έκανε δεκτή την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που ζητούσε την ακύρωση της σχετικής απόφασης της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου (10464/31.5.2017) με την οποία είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις προσφύγων σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο, Ρόδο και Σάμο.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη καθώς δεν είχε εκτενή αναφορά στους νόμιμους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε ο περιορισμός στη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο εντός του ελλαδικού χώρου, μετά την εφαρμογή της δήλωσης-συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης «η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια αλλά αντιθέτως, την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιοχές και τη σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν εν μέσω σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης την είσοδο και παραμονή σημαντικού αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των περιφερειών που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος που επιβάλλουν , το αποτέλεσμα της ακυρωθείσας απόφασης να αρχίσει από την προηγουμένη της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος, δηλαδή να μην έχει αναδρομική ισχύ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στα hot spot των νησιών, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση μπορεί να επανέλθει με νέα απόφαση της η οποία θα είναι επαρκώς αιτιολογημένη και να απαγορεύει και πάλι την ελεύθερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΣτΕΣυμβούλιο Επικρατείας
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων