Χριστοδουλίδης: Το κυπριακό δεν συνδέεται με τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Χριστοδουλίδης: Το κυπριακό δεν συνδέεται με τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

11:38 | 6/6/18

"Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου" εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

"Η επίλυση του σκοπιανού θα βοηθήσει και τις δύο εμπλεκόμενες χώρες αλλά και ολόκληρη την περιοχή" εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στον ρ/σ 24/7.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Λευκωσίας στους χειρισμούς του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, διαψεύδοντας ότι υπήρξε ποτέ πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. "Χάρη στη συνεργασία με τον Νίκο Κοτζιά συζητήθηκε για πρώτη φορά επί της ουσίας στην ιστορία του κυπριακού το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας" είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την επιθετική ρητορεία της Άγκυρας ανέφερε τα εξής: "Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας ούτε με την Ελλάδα ούτε με την Κύπρο. Όλα αυτά ενδεχομένως εντάσσονται σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Είναι μια δύσκολη εκλογική διαδικασία χωρίς ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως λχ να έχουμε προεδρία Ερντογάν χωρίς δική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Υπάρχει συζήτηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το ποια θα είναι η συμπεριφορά του Ερντογάν μετά τις τουρκικές εκλογές θα επανεκκινήσει ο διάλογος για το κυπριακό.

Θεωρεί θετική την προσπάθεια του γγ του ΟΗΕ να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών παρόλο που η Άγκυρα αρνείται να ανταποκριθεί. "Ευελπιστούμε ότι μετά τις εκλογές θα ανοίξει το κυπριακό. Πολλά θα αλλάξουν στις σχέσεις της Τουρκίας με γειτονικά κράτη" είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη του κυπριακού δεν συνδέεται με τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: "Ο ενεργειακός σχεδιασμός ξεκίνησε πριν 14 χρόνια και ποτέ δεν αποτέλεσε πρόβλημα στις προσπάθειες επίλυσης. Θα υπάρξουν εξελίξεις που θα επιβεβαιώσουν ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο και χωρίς επίλυση του κυπριακού".

Ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και "θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις όταν ωριμάσουν οι συνθήκες". Σε σχέση με τις ανησυχίες για θερμό επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι τόνισε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ως χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή κάνει ό,τι μπορεί για να μην εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο".

Σε σχέση με την πορεία της κυπριακής οικονομίας ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι "αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα της κρίσης και αυτό είναι προϊόν της συνετής και νοικοκυρεμένης πολιτικής αλλά και της συνεννόησης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και με τους κοινωνικούς εταίρους".

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών