Σβίγκου: Μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους στο «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σβίγκου: Μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους στο «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

13:34 | 21/8/18

Μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και συγκεκριμένα δαπάνες που μπορούν να γίνουν από την επόμενη χρονιά καθώς και φοροελαφρύνσεις θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το "καλάθι" του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»

«Υπάρχουν τα στοιχεία, τα οποία αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται, και θα υπάρχει επαρκής εικόνα, όταν ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ. Εκεί θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες, που θα αφορούν τόσο τον τομέα του φορολογικού συστήματος και τις φοροελαφρύνσεις όσο και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και συγκεκριμένες κοινωνικές δαπάνες που μπορούν να γίνουν από την επόμενη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σβίγκου.

Όπως είπε, οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την επόμενη περίοδο, τους οποίους θα περιγράψει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι «τόσο ο τομέας ο φορολογικός, με τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που ήδη τις έχουμε εξαγγείλει [...] όσο και το ζήτημα του κοινωνικού κράτους και της στήριξης με αύξηση των κοινωνικών δαπανών, αλλά και οι στοχευμένες πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Υπάρχει επαρκής χρόνος για να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές παρεμβάσεις, για να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε και τους προηγούμενους μήνες στα αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν ανά την Ελλάδα και επίσης υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος χρόνος και για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχουμε ήδη εξαγγείλει», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, η συζήτηση για την οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο και στην οποία «θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν» και «να δούμε ποιοι θα στηρίξουν τις προοδευτικές πολιτικές και τις πολιτικές δυνάμεις που τις υλοποιούν και ποιοι θα μείνουν προσκολλημένοι στο νεοφιλελευθερισμό και στη Νέα Δημοκρατία».

«Έχουμε ήδη δει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει καταθέσει τα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήριά του, να έχει χαρακτηρίσει παρωχημένο το οκτάωρο, έχει χαρακτηρίσει ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις, όλο τον προηγούμενο καιρό μιλούσε για νέο μνημόνιο ακριβώς επειδή θέλει να κρύψει το πρόγραμμα που έχει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σβίγκου.

Αναφερόμενη στη σημερινή ημέρα, σημείωσε ότι «σηματοδοτεί το τέλος μιας αρκετά οδυνηρής περιόδου για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας» και το ξεκίνημα μιας νέας που «πρέπει να χαρακτηριστεί από την επούλωση των πληγών της κοινωνίας και τον σχεδιασμό σε νέες βάσεις οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και σε νέες βάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Το ζητούμενο είναι πώς στη νέα περίοδο, που η εκλεγμένη κυβέρνηση θα μπορεί αυτόνομα να κάνει τις επιλογές της και να θέτει τις προτεραιότητες, θα μπορέσει να χαράξει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με βάση τις ανάγκες της χώρας και όχι τις ανάγκες των δανειστών, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια», είπε και πρόσθεσε πως «η συζήτηση, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσουμε για την επόμενη περίοδο -ακριβώς επειδή ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα- είναι το πώς θα συγκροτηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο και πώς θα υλοποιηθεί με πολλή δουλειά, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα».

Επισήμανε δε ότι «και μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες, από το 2015 και μετά, υπό την πίεση διαρκών εκβιασμών από δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό, η κυβέρνηση όχι μόνο άντεξε, αλλά πέτυχε πράγματα για τις δυνάμεις της εργασίας, για την κοινωνία, κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να την οδηγήσει εκτός μνημονίων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τόνισε: «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε όλες τις περιόδους από το '15 και μετά πόνταραν τα λεφτά τους στην κατάρρευση της χώρας και στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης και έχασαν, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, κρύφτηκαν πίσω από τους δανειστές, συντάχτηκαν με τα πιο σκληρά μέτρα και τις πιο σκληρές απαιτήσεις και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δική τους γύμνια και την αποτυχία της στρατηγικής τους».

«Μια εβδομάδα», συνέχισε η κ. Σβίγκου, «η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει, την άλλη μέρα υποστηρίζει ότι έρχεται καινούργιο μνημόνιο, τώρα λέει ότι το μνημόνιο θα είχε τελειώσει νωρίτερα, εάν είχε συνεχιστεί η καταστροφική διακυβέρνηση Σαμαρά. Την αλήθεια τη γνωρίζουν οι πολίτες, γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα Σαμαρά είχε εκτροχιαστεί, αυτό το γνώριζαν προφανώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως το γνώριζε και η κυβέρνηση Σαμαρά».

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών