Β. Κορέα: Θα ενισχύσουμε τις πυρηνικές μας δυνάμεις – απάντηση σε ΟΗΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Β. Κορέα: Θα ενισχύσουμε τις πυρηνικές μας δυνάμεις – απάντηση σε ΟΗΕ

14:43 | 23/1/13
Αποφασισμένη να ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική δύναμή της δήλωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, στον απόηχο της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει ψήφισμα που επεκτείνει τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στην απομονωμένη χώρα.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθετα το εξαιρετικά άδικο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», σχολίασε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Πιόνγκ Γιάνγκ, σημειώνοντας πως το καθεστώς θα προβεί σε ενέργειες «που αποσκοπούν στην επέκταση και ενίσχυση των αμυντικών στρατιωτικών δυνάμεών μας, περιλαμβανομένης της πυρηνικής αποτροπής».

Πυρηνική αποτροπή ονομάζεται η δυνατότητα ενός κράτους να αποθαρρύνει τυχόν επιθετικές ενέργειες εναντίον του λόγω της δυνατότητας να προβεί σε αντίποινα με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας προσέθεσε την βορειοκορεατική κρατική υπηρεσία διαστήματος, τέσσερις τράπεζες, τέσσερις επιχειρήσεις εισαγωγών - εξαγωγών, και τέσσερα άτομα στη λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας την Πιόνγκ Γιάνγκ πως θα λάβει «σημαντική δράση» σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μία ακόμα πυρηνική δοκιμή.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσά τους και την Κίνα, η οποία αποτελεί τον μοναδικό σύμμαχο της Πιόνγκ Γιάνγκ στον διπλωματικό χάρτη.

Η απόφαση του Συμβουλίου ήρθε ως ποινή για την εκτόξευση ενός πυραύλου από την πλευρά της Βορείου Κορέας στις 12 Δεκεμβρίου, ο οποίος τοποθέτησε σε τροχιά έναν δορυφόρο.

Η διεθνής κοινότητα ισχυρίζεται πως η εκτόξευση αποτελούσε συγκαλυμμένη συνέχεια του βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματος που τηρεί η Βόρεια Κορέα, με το απομονωμένο καθεστώς να αντιτείνει πως επρόκειτο για μία ειρηνική επιστημονική αποστολή.

Οι κυρώσεις σε βάρος του Βορρά έχουν επιβληθεί λόγω των δύο πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησε η Πιόνγκ Γιάνγκ, το 2006 και το 2009.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών