«Εθνική» συστράτευση για την αύξηση κεφαλαίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Εθνική» συστράτευση για την αύξηση κεφαλαίου

13:45 | 30/4/13
Εθνική συστράτευση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κήρυξε ο επικεφαλής της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

«Θα πετύχουμε τον στόχο» και «η Εθνική θα παραμείνει μια ανεξάρτητη, υγιής, ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα τράπεζα, που θα προσελκύσει φερέγγυους ιδιώτες πελάτες με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», είπε χθες μιλώντας με έμφαση προς τους μετόχους της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Τουρκολιάς από το βήμα της β' επαναληπτικής γενικής συνέλευσης.

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη διατήρηση του ελληνικού χαρακτήρα της τράπεζας σημειώνοντας: «Πέραν του οικονομικού ρόλου, η ΕΤΕ αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της χώρας, με σημαντική παρουσία Ελλήνων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών στο μετοχολόγιό της, όπως και των εκατομμυρίων καταθετών που την εμπιστεύονται». Οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού του 1,171 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής (9,8 δισ. ευρώ).

Καλώντας τους μετόχους να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν σας καλώ να συμμετάσχετε σε ένα εγχείρημα ιδεαλιστικού περιεχομένου. Η Εθνική έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την ξεχωρίζουν από τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της μελλοντικής της κερδοφορίας και θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει τον παραδοσιακό της ρόλο ως κύρια πηγή χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Με τις διαβεβαιώσεις και τα μηνύματα που έχουμε, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο. Στην προσπάθειά μας συστρατεύονται εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί και νέοι μέτοχοι, εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες μας και, φυσικά, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του ομίλου μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Περιμένουμε τη συμμετοχή όλων σας σε αυτή την ''Εθνικής'' σημασίας προσπάθεια. Η επιτυχία του στόχου εναπόκειται στη δική σας βούληση».

Ρυθμίσεις δανείων 6 δισ. ευρώ 12 δισ. ευρώ οι ζημιές από το PSI
Ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε ότι οι ζημιές από το PSI έφτασαν στο πρωτοφανές ύψος των 12 δισ. ευρώ και σήμερα η τράπεζα ζητά έγκριση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 9,8 δισ. ευρώ. «Είναι προφανές» συνέχισε «ότι η ΕΤΕ θα ήταν σε θέση να αντέξει την οικονομική κρίση χωρίς εξωγενείς κεφαλαιακές ενισχύσεις αν δεν υπήρχε η ανάγκη για την αναδιάρθρωση μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους στην οποία συμμετείχε».

Τόνισε ότι από την αρχή της κρίσης έχει προβεί σε ρυθμίσεις δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ το διάστημα 2010-2012 έλαβε προβλέψεις ύψους 5 δισ. ευρώ για τα επισφαλή δάνεια.Παραδέχθηκε ότι υπήρξε έκρηξη των «κόκκινων» δανείων μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2012 για να συμπληρώσει πως το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν εμφανιστεί ενδείξεις σταθεροποίησης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών.

«Μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έχουμε τα εφόδια για να ανταποκριθούμε στο 'γύρισμα' της οικονομίας. Ομως για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και την ύφεση πρέπει να έχουμε ισχυρές τράπεζες», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών