20:03 | 21/6/13
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ
Την ώρα που η κατάσταση με τα ναρκωτικά συνεχώς επιδεινώνεται λόγω της κρίσης, το ΑIDS αυξάνεται ραγδαία στους εξαρτημένους με πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και κυκλοφορούν νέες, επικίνδυνες ουσίες, όπως το σίσα.
Την ώρα που 15 πόλεις ζητούν από το ΚΕΘΕΑ να ανοίξει μονάδα στην περιοχή τους και που η χώρα έχει αποκτήσει ένα νέο, ελπιδοφόρο θεσμικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά, το μόνο που δεν θα περίμενε να ακούσει κανείς είναι ότι αποφασίζεται η συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ.
Όπως τονίζεται, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μιλούν για σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, θυμίζοντας, ακόμα μια φορά, ότι ο χώρος της κοινωνικής φροντίδας και οι αδύναμες ομάδες είναι ο εύκολος στόχος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οι πρόχειρες, λογιστικού τύπου αποφάσεις μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες, με μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος απ’ ό,τι όφελος.
«Αναρωτιέται κανείς με τι είδους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια ένα τέτοιο σενάριο προωθείται, τι είδους σκοπιμότητα μπορεί να υπηρετεί και πόσο σημαντική είναι αυτή, ώστε να ανατρέψει ένα νόμο που ψήφισε η Βουλή και μια πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη, επί της ουσίας, θα ακύρωνε και το νόμο ν. 4139 για τα ναρκωτικά που ψηφίστηκε το Μάρτιο, ο οποίος κατοχυρώνει το ρόλο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ ως φορέων θεραπείας και βασικών πυλώνων της εθνικής στρατηγικής, αλλά και την απόφαση του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο με την οποία όρισε τον πρώτο εθνικό συντονιστή για τα ναρκωτικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Και προστίθεται «Η συγχώνευση των δύο οργανισμών, οι οποίοι σηκώνουν το κύριος βάρος αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα, στηρίζοντας χιλιάδες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, που στόχο έχει να συρρικνώσει το δυναμικό τους και τη δυνατότητα τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες, θα αφήσει χωρίς υποστήριξη χιλιάδες ανθρώπους που τη χρειάζονται.
Ποιο είναι λοιπόν το οικονομικό και κοινωνικό όφελος από μια τέτοια συγχώνευση, όταν είναι γνωστό ότι η παραμονή στη χρήση κοστίζει 6 φορές περισσότερο από τη λειτουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, όπως αυτά του ΚΕΘΕΑ, και όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καλούν τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τη σχέση κόστους-οφέλους των υπηρεσιών πριν προβούν σε μέτρα περιορισμού τους;
Απεξάρτηση και κοινωνική φροντίδα δεν σημαίνουν μόνο επιστροφή στη ζωή για τους χρήστες ουσιών αλλά και μια κοινωνία με μεγαλύτερη συνοχή, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερες δαπάνες για όλους. Στο χώρο αντιμετώπισης της εξάρτησης σήμερα, που η κρίση φέρνει περισσότερη χρήση, δεν περισσεύει κανείς. Η πολιτεία, αν θέλει πραγματικά να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να αφουγκραστεί τις ανάγκες της και να διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο όφελός της, χρειάζεται να θέσει σε άμεση εφαρμογή τις διατάξεις του ν. 4139 που αφορούν τον εθνικό σχεδιασμό και τη νέα στρατηγική για τα ναρκωτικά, να ενισχύσει τους φορείς θεραπείας και να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της απεξάρτησης και της ένταξης.
Η Βουλή των Ελλήνων έκανε το πρώτο βήμα ψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία το ν. 4139, ο Πρωθυπουργός της χώρας τον στηρίζει με τις αποφάσεις του, αλλά κάποιοι βάζουν εμπόδια, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση».
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων