19:22 | 6/7/13
Είναι η σκοτεινή πλευρά των διαδηλώσεων και ένα μόνιμο πρόβλημα στην κοινωνία της χώρας του Νείλου που όλοι γνωρίζουν και καμία ηγεσία δεν προτίθεται να αλλάξει....
Πίσω από τις διαμαρτυρίες εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις εκδηλώσεις ξέφρενου ενθουσιασμού στην πλατεία Ταχρίρ που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκονται ιστορίες φρίκης με θύματα γυναίκες, που σοκάρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, και έναν βαθύ -και σκόπιμο- συμβολισμό για τη θέση τους στην «παλιά» και «νέα» Αίγυπτο. Είναι άραγε άλλο ένα σύμπτωμα της δράσης των συμμοριών ή κάτι περισσότερο;
Πρώτα έγινε γνωστός την περασμένη εβδομάδα ο βιασμός της 22χρονης Ολλανδής δημοσιογράφου που θύμισε εποχές Αραβικής Ανοιξης, όταν η δημοσιογράφος Σάρα Λόγκαν είχε κακοποιηθεί από ομάδα ανδρών. Τώρα τον γύρο του κόσμου έκαναν τα συγκλονιστικά στοιχεία της οργάνωσης Human Rights Watch, που κάνουν λόγο για περίπου 100 θύματα βιασμού - γυναίκες στο σύνολό τους- μέσα στις τέσσερις ημέρες των μαζικών διαδηλώσεων. «Μου άρπαξαν τα πόδια και με αναποδογύρισαν. Τότε σήκωσαν τα πόδια μου και με βίασαν όπως αυτοί ήθελαν», δήλωσε σοκαρισμένη από την τραυματική εμπειρία της η Γιασμίν ελ Μπαραμαγουάι.
Αλλη μία γυναίκα που κατέγραφε με την κάμερά της σκηνικά βιαιότητας στην Ταχρίρ και στη συνέχεια κακοποιήθηκε, η Αΐντα αλ Κασίφ, αφηγήθηκε στην HRW: «Πριν ξεκινήσω να καταγράφω με την κάμερα, ήδη μπροστά μου πραγματοποιούνταν τρεις επιθέσεις. Ακούγαμε τις κραυγές, αλλά δεν υπήρχαν αρκετοί εθελοντές για να σώσουν τα κορίτσια, κάποιοι μάλιστα είχαν χτυπηθεί από άλλους και αιμορραγούσαν». Εκτός από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς, τους φρικτούς βιασμούς καταδίκασαν και τα Ηνωμένα Εθνη.
Η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών σε διαδηλώσεις και πολιτικές συγκεντρώσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην Αίγυπτο και έχει οδηγήσει στη γέννηση πολυάριθμων πρωτοβουλιών από ακτιβιστές που παραδίδουν μαθήματα αυτοάμυνας στις γυναίκες και τους δίνουν τη δυνατότητα μέσα από ειδικές ιστοσελίδες να κατονομάζουν τους βιαστές τους, ενώ οργανώσεις όπως η «Operation Anti-Sexual Harassment» έχουν αναλάβει την καταγραφή των κρουσμάτων.
Οι βιαστές της Ολλανδής δημοσιογράφου, όπως μετέδωσε Αιγύπτια συνάδελφός της, αυτοαποκλήθηκαν «επαναστάτες» και, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι γυναίκες που πέφτουν θύματά τους είναι οι αποδέκτες ενός ξεκάθαρου πολιτικού μηνύματος: η θέση σας είναι στο σπίτι και όχι στη δημόσια σφαίρα. Οταν μάλιστα τα θύματα είναι ξένες δημοσιογράφοι, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο γρήγορα μεταδίδεται ένα τέτοιο μήνυμα.
Βιασμοί έχουν καταγραφεί με θύτες και άνδρες του στρατού και της αστυνομίας, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι με την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία, οι οποίοι παρουσίαζαν τον Μουμπάρακ ως φορέα δυτικών αξιών, όπως η ισότητα των φύλων, υποβαθμίστηκαν οι ΜΚΟ που αγωνίζονταν για να κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία διαζυγίου και δικαιότερο το κληρονομικό δίκαιο και πλήθυναν τα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών.
Παρόλο που επισήμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ποτέ δεν θα ασπάζονταν την άποψη του σαλαφιστή ιερέα Αχμαντ Μαχμούντ Αμπντουλάχ, ότι οι γυναίκες που διαδηλώνουν στην Ταχρίρ «είναι ξεδιάντροπες και θέλουν να βιαστούν», διατήρησαν αποδυναμωμένο τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Μόνο οκτώ έδρες από τις 498 του ισλαμοκρατούμενου κοινοβουλίου καταλαμβάνονται από γυναίκες και μόνο το 7% της συντακτικής συνέλευσης. Στο Σύνταγμα μάλιστα γίνεται αναφορά στις γυναίκες μόνο στο πλαίσιο της οικογένειας, ως μητέρες και αδερφές, και όχι στη δημόσια σφαίρα και την εργασία.
Τα στοιχεία για την κόλαση που βιώνουν οι γυναίκες στην πολυπληθέστερη χώρα της αφρικανικής ηπείρου είναι συγκλονιστικά και τα θύματα βιασμού δεν πηγαίνουν ποτέ ούτε στο νοσοκομείο ούτε στην αστυνομία, όπου αντιμετωπίζονται ως ιερόδουλες. Περσινή έρευνα της UNICEF έδειξε ότι το 91% των γυναικών στην Αίγυπτο 15-49 ετών αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, ενώ η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΟΗΕ ανέφερε τον περασμένο Μάιο ότι το 99,3% των γυναικών στη χώρα έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.
«Παρασκευή της Απόρριψης» με αίμα και οργή
Εκτροχιάστηκε ξανά η κατάσταση στην Αίγυπτο με τις αιματηρές συμπλοκές που σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, κατά την «Παρασκευή της Απόρριψης». Σε ένα κρίσιμο τεστ της ισχύος των Αδελφών Μουσουλμάνων χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ισλαμιστικών δυνάμεων της χώρας να διαμαρτυρηθούν «μαζικά και ειρηνικά» για το στρατιωτικό πραξικόπημα, όμως γρήγορα υπήρξαν αναφορές για τρεις νεκρούς οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου σε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε ισλαμιστές και στρατιώτες.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν εκατοντάδες ισλαμιστές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το στρατόπεδο της προεδρικής φρουράς, όπου κρατείται ο Μόρσι, με τις αναφορές να λένε ότι ο στρατός πρώτα άνοιξε πυρ στον αέρα και μετά εναντίον του πλήθους, κάτι που οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν.
Η χθεσινή εικόνα από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τα κατασταλτικά μέτρα κατά των ισλαμιστών έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το μήνυμα ενότητας του νέου προέδρου. Στρατιώτες και ισλαμιστές συγκρούστηκαν σε τρεις πόλεις στις περιοχές Σινά και Σουέζ, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα σε κυβερνητικά κτίρια. Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν πληροφορίες ότι στις επαρχίες αυτές επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκαναν λόγο για επιβολή κατάστασης ετοιμότητας στον στρατό.
Εν τω μεταξύ η Αφρικανική Ενωση ανέστειλε τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλες τις δραστηριότητές της, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.
Ο στρατός ελέγχει ένα αχανές δίκτυο επιχειρήσεων
Οτι είναι ο μεγαλύτερος στρατός στην περιοχή, με 420.000 άνδρες, είναι λίγο - πολύ γνωστό. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί για τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις είναι ότι είναι και ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας της χώρας ελέγχοντας ένα αχανές δίκτυο επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο που αντιπροσωπεύει έως και το 30% του ΑΕΠ της Αιγύπτου και επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο στρατός, τον οποίο αποθεώνουν εκατομμύρια Αιγύπτιοι για την ανατροπή του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων, έχει στην πραγματικότητα μεγάλο μερίδιο στην παράλυση της οικονομίας.
Ολα ξεκίνησαν το 1979, όταν η ειρήνη Αιγύπτου - Ισραήλ οδήγησε τον τότε πρόεδρο Ανουάρ αλ Σαντάτ στην περικοπή κατά το ήμισυ της δύναμης 1 εκατ. ανδρών του στρατού. Τότε άρχισε η ενασχόληση του στρατού με τις επιχειρήσεις, αφού για να εξασφαλίσει το μέλλον του μισού εκατομμυρίου άνεργων στρατιωτών ίδρυσε εταιρείες.
Σήμερα οι «ένστολοι μάνατζερ» βρίσκονται σε σχεδόν κάθε τομέα της αιγυπτιακής οικονομίας κατασκευάζοντας από όπλα και ψαλίδια μέχρι εσώρουχα και καλλυντικά! Σε πολλούς κλάδους έχουν το μονοπώλιο, με καταστροφικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα, τις ξένες επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό της αιγυπτιακής οικονομίας.
Οταν τη δεκαετία του '90 ο υπουργός Οικονομικών Γιουσέφ Σαμπρί Αμπού Ταλίμπ θέλησε να κλείσει τις εταιρείες του στρατού, έχασε τη θέση του, και ο διάδοχός του, Μοχάμεντ Ταντάουι, εξασφάλισε μεγαλύτερα οικονομικά προνόμια για τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν.
Η συνεχιζόμενη αναταραχή το τελευταίο διάστημα, με τις αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό και την κατανάλωση, έπληξαν οικονομικά τις επιχειρήσεις του στρατού, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα εξακολουθήσει να εμποδίζει -προς όφελός του- τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα που ζητάει ο λαός.
Πηγή: e-go.gr
Πηγή: e-go.gr
Σχετικά άρθρα