«Μη ρεζιλεύετε το όνομα του Νέλσον Μαντέλα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Μη ρεζιλεύετε το όνομα του Νέλσον Μαντέλα»

19:42 | 6/7/13
Δημοσιογράφοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το νοσοκομείο της Πρετόρια, στο οποίο νοσηλεύεται ο Νέλσον Μαντέλα. Οι βδομάδες περνούν και αυτοί ακόμη εκεί...

Φωνές από επίσημα χείλη καλούν την οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην ενεργεί σε βάρος του, την ώρα που από δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι ο μεγάλος ηγέτης αναπνέει με μηχανική υποστήριξη, ενώ σχόλια για την κατάσταση της υγείας του εναλλάσσονται με αντικρουόμενες φήμες και διαψεύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής Μοτλάνθε εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί με «αξιοπρεπή τρόπο» η διένεξη που έχει προκύψει σχετικά με την εκταφή παιδιών του Μαντέλα. Ταυτόχρονα, ο Ντέσμοντ Τούτου, πρώην αρχιεπίσκοπος του Κεϊπτάουν, παρενέβη επίσης ζητώντας από την οικογένειά του να μην κηλιδώνει το όνομα του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής.

«Δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε σε ποιο βαθμό πρέπει να είναι σκληρό για μια οικογένεια να είναι χωρισμένη επί 27 χρόνια από τον πατέρα της -τα χρόνια δηλαδή που πέρασε ο Μαντέλα στη φυλακή- ώστε να είναι στη συνέχεια σε θέση να τον μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο. Θέλουμε να σας αγκαλιάσουμε, να σας υποστηρίξουμε, να δείξουμε μέσα από σας την αγάπη μας για τον Μαντέλα. Σας παρακαλώ, μη λερώνετε το όνομά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο μεγαλύτερος από τους εγγονούς του Μαντέλα θέλησε με την εκταφή και τη μεταφορά των σορών τριών παιδιών του ηγέτη, από την οικογενειακή γη στο χωριό Κούνου, όπου επιθυμεί να ταφεί ο Μαντέλα, σε ένα άλλο χωριό όπου ο εγγονός είναι φύλαρχος, να δημιουργήσει έναν τόπο προσκυνήματος και μια τουριστική επιχείρηση.

Μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης για εκ νέου μεταφορά των σορών στο Κούνου, ο Μάντλα Μαντέλα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία αποκάλυψε, για λόγους εκδίκησης, σειρά οικογενειακών μυστικών που έκαναν το γύρο του κόσμου.


«Το τέλος»

Κι ενώ ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα διαψεύδει τις πληροφορίες ότι ο Νέλσον Μαντέλα βρίσκεται σε κώμα, επικαλούμενος τους γιατρούς του και τονίζοντας ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά σταθερή, δικαστικά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκταφή των συγγενικών του προσώπων αναφέρουν ότι η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά και «επίκειται ο θάνατος».

Σύμφωνα με σχολιαστές, μαίνεται επί μακρόν η διαμάχη για την «κληρονομιά» του Μαντέλα αλλά τα πνεύματα έχουν οξυνθεί περαιτέρω με την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του 94χρονου ηγέτη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ερασιτεχνικό βίντεο που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS, ο ίδιος ο Μαντέλα αντιμετώπιζε ψύχραιμα και έβλεπε με αισιοδοξία το τέλος της ζωής του, ήδη από το 1998, τονίζοντας ότι «το ηθικό του ήταν ακμαίο επειδή είχε μια πολύ γεμάτη ζωή».

(Πηγές: Ass. Press-BBC-ΑΠΕ)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών