10:18 | 6/7/13
Δύο ελληνικές εταιρείες, ΕΛΠΕ και Energean Oil (Καβάλα - Πρίνος), είναι στις κοινοπραξίες που θα εκμεταλλευθούν, αναζητώντας πετρέλαιο, τις περιοχές σε Πατραϊκό κόλπο και στα εδάφη των Ιωαννίνων, αντίστοιχα...
Τα έσοδα του Δημοσίου από την παραχώρηση των δύο περιοχών εκτιμώνται από το ΥΠΕΚΑ, στα 440 εκατ. ευρώ ετησίως επί 25 χρόνια (11 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας). Επιπλέον, οι περιοχές θα ωφεληθούν με περιφερειακά έσοδα 2 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Πρόκειται για παλαιό διαγωνισμό από τον Ιανουάριο 2012, σε τρεις γνωστές περιοχές (Πάτρα, Ιωάννινα, Κατάκολο). Δεν αφορά τις ελπιδοφόρες έρευνες σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, που έκανε φέτος το πλοίο «Nordic» της PGS, για τις οποίες η ερευνητική εταιρεία δίνει ήδη από χθες ενδεικτικά στοιχεία και συνεχίζει την επεξεργασία ώστε να γίνει διαγωνισμός παραχώρησης το καλοκαίρι του 2014.
Για τις παραχωρήσεις σε Πάτρα, Ιωάννινα, Κατάκολο, η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε καταλήξει από καιρό, αλλά υπήρχαν δύο ζητήματα: το ένα, ήταν η ένσταση της εταιρείας Arctic για τα Ιωάννινα, που τελικά απορρίφθηκε από το ΣτΕ, και η «ισοπαλία» στην τρίτη περιοχή, το Κατάκολο, που εκτιμάται ότι διαθέτει το (αρκετά) μικρότερο κοίτασμα.
Οι προσφορές για το Κατάκολο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρακτικά ισοδύναμες. Διεκδικείται από την Energean Oil και τους συνεταίρους της, Trajan Oil και Schlumberger, οι οποίοι ανταγωνίζονται την κοινοπραξία Grekoil. Οι προσφορές θα εξεταστούν εκ νέου και από τεχνική σκοπιά για να προκύψει η επικρατέστερη, λένε οι ίδιες πηγές.
Για τον Πατραϊκό κόλπο, όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται το μεγαλύτερο (εκ των τριών) κοίτασμα, επικράτησε η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με τις Edison Petroceltic και για τα Ιωάννινα η προσφορά των Energean-Petra.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ δήλωσε ότι «δημιουργήσαμε τα εργαλεία για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών με τον περιφερειακό φόρο και το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Το στοίχημα συνεχίζεται». Και πρόσθεσε «Σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επίσημο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στα μέσα του 2014».
ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: enet.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα