18:58 | 6/7/13
Αντιδράσεις στα σχέδια της τρόικας
Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα η Δημοτική Αστυνομία στο δήμο Αθηναίων, ενώ για την ίδια ημέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας.
Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, ενώ θέμα κινητοποιήσεων αναμένεται να τεθεί το απόγευμα και από το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων.
Επίσης, για αύριο στις 6 το απόγευμα έχει συγκληθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΚΕΔΕ, στο οποίο αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι και από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και από το Σύλλογο Εργαζομένων στο δήμο Αθηναίων.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων κ. Βασίλης Πολυμερόπουλος, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σε διαθεσιμότητα θα βγουν οι περίπου 3.700 Δημοτικοί Αστυνομικοί και οι 3.000 περίπου σχολικοί φύλακες.
Ο κ. Πολυμερόπουλος μιλά για ανατροπή των έως πρότινος δεδομένων, αφού «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας βρίσκονταν οι συμβασιούχοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι αορίστου χρόνου και μετά οι μόνιμοι. Αυτή τη στιγμή όλα ανατρέπονται και μπαίνουμε σε διαθεσιμότητα και απολύσεις από το μόνιμο προσωπικό. Διότι από όσους μπουν σε διαθεσιμότητα, ένα ποσοστό θα απολυθεί. Συγκεκριμένα, για τη Δημοτική Αστυνομία οι πληροφορίες μιλούν για 20%-30% απολύσεις».
Όπως σημειώνει ο κ. Πολυμερόπουλος, έχει γίνει συζήτηση στο πρόσφατο παρελθόν για μείωση προσωπικού στους 20-30 υπερχρεωμένους δήμους. Όμως και αυτό δεν προβάλλεται μέχρι στιγμής στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων. Φαίνεται να επιλέγονται και πάλι οι οριζόντιες μειώσεις.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πολυμερόπουλος αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί με καταγραφή του προσωπικού και των αναγκών.
Όμως, «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλείψεων. Αντ' αυτού επιλέγονται οριζόντια διάφοροι φορείς και μπαίνουν σε κινητικότητα μόνο και μόνο για να συμπληρωθούν τα νούμερα. Δεν γίνεται σχεδιασμός με βάση τις πραγματικές ανάγκες».
Και συμπληρώνει, αναφερόμενος στις πιέσεις για απολύσεις στον δημόσιο τομέα: «Είναι ξεκάθαρο από τα στατιστικά στοιχεία ότι μέχρι το 2015 θα έχουν φύγει 175.000 ίσως και περισσότεροι με συνταξιοδότηση. Άρα το θέμα δεν είναι οικονομικό.
Είναι ο ''τσαμπουκάς'' της τρόικας να σπάσει η μονιμότητα στην Ελλάδα, να καταρριφθεί το ταμπού της νομιμότητας. Δεν υπάρχει καμία οικονομική ωφέλεια. Αντιθέτως, υπάρχει απώλεια. Διότι πιο πολύ κερδίζουμε από ενεργούς οικονομικά υπαλλήλους, παρά από συνταξιούχους. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα».
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα