Ενδιαφέρον για ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ενδιαφέρον για ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ

12:21 | 17/9/13
Η Ρωσία επιμένει... ελληνικά, αλλά με «καθαρούς όρους του παιχνιδιού». Αυτό τόνισε χθες η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Σοβιέτ Φεντεράτσι) της Ρωσίας, στις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών...

Η κυρία Ματβιένκο, η οποία ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου Βλ. Πούτιν, κατέστησε σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον τους για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η Gazprom δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ, είπε η ίδια, και θα συμμετάσχει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στον νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κρατική εταιρεία ''Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι'' ενδιαφέρεται για μια εξαγορά - πακέτο του τροχαίου υλικού, του διαχειριστή του αλλά και του Λιμένα Θεσσαλονίκης».

«Η ρωσική εταιρεία είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία του κόσμου και η ΤΡΑIΝΟΣΕ από μόνη της δεν παρουσιάζει γι' αυτή σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι αέρας», δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι θα πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα συνδεθεί με τα κυριότερα λιμάνια, ενώ η Θεσσαλονίκη θα γίνει κέντρο logistics. Ωστόσο, η ίδια διευκρίνισε ότι εάν δεν υπάρξει αυτό το «πακέτο» είναι πιθανόν το ρωσικό ενδιαφέρον να είναι περίπου συμβολικό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν

Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ, η κυρία Ματβιένκο άφησε αιχμές για παρεμβάσεις της ΕΕ στον διαγωνισμό που «ναυάγησε». «Η ρωσική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις επενδύσεις των μεγάλων ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα. Θέλουμε διμερείς σχέσεις χωρίς παρεμβάσεις από την ΕΕ», επισήμανε η ίδια. Να υπάρξει ένα νομικό κείμενο με ξεκάθαρους όρους, ώστε μετά κανείς να μην μπορεί να ανατρέψει την πώληση.


H Gazprom

Αναφερόμενη στην απόσυρση της Gazprom από τον προηγούμενο διαγωνισμό αποκάλυψε ότι μετά τις συνεχείς επαφές των δύο πλευρών είχαν συμφωνηθεί οι όροι, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να αποκτήσει τη μορφή νομικού κειμένου. Και έτσι οι όροι που υπήρχαν δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την Gazprom.

Επέρριψε όλες τις ευθύνες σε παρεμβάσεις της ΕΕ, αν και ισχυρίστηκε ότι η ίδια δεν ξέρει τίποτα, απλώς διαβάζει τι γράφει ο ελληνικός Τύπος και τι δηλώνουν Ελληνες πολιτικοί. Η ίδια τόνισε ότι στην περίπτωση της Gazprom και της ελληνικής αγοράς η ΕΕ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ανέφερε ότι η αγορά είναι πολύ μικρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και μια ρωσική επένδυση δεν θα δημιουργήσει καθεστώς «δεσπόζουσας θέσης» συνολικά στην ΕΕ.

Την ελπίδα να ολοκληρωθούν θετικά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Gazprom και τη ΔΕΠΑ για τις τιμές φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην εκδήλωση του 3ου Ελληνορωσικού Κοινωνικού Forum. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι και η ελληνική πλευρά διεκδικεί μείωση τουλάχιστον 20% στην τιμή.

ΑΠΟ Α. ΣΑΜΑΡΑ
Επίσημη πρόσκληση στον Βλ. Πούτιν

Η Β. Ματβιένκο παρέδωσε στον Α. Σαμαρά επιστολή του Ρώσου προέδρου, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τις πιθανές ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε ότι ο Βλ. Πούτιν έχει προσκληθεί από τον Α. Σαμαρά να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, επίσκεψη η οποία «θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών» και γι' αυτό «χρειάζεται καλή προετοιμασία για να έχει θετικά αποτελέσματα το ταξίδι». Η ίδια με έμφαση επισήμανε σε δηλώσεις της ότι στις συνομιλίες με τον Α. Σαμαρά επιβεβαίωσε τη θέση της χώρας της «για στρατηγική σχέση Ρωσίας - Ελλάδας».
ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών