ΗΠΑ: Πρώην έφεδρος ο δράστης της επίθεσης με 12 νεκρούς στην ναυτική βάση! | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΗΠΑ: Πρώην έφεδρος ο δράστης της επίθεσης με 12 νεκρούς στην ναυτική βάση!

12:32 | 17/9/13
Ένας πρώην έφεδρος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με προηγούμενα «κακής συμπεριφοράς» ήταν αυτός που εξαπέλυσε το μπαράζ από σφαίρες στην Ναυτική Βάση της Ουάσινγκτον την Δευτέρα, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 8...

Τον 34χρονο Άαρον Αλέξις κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές ως τον μοναδικό δράστη της ένοπλης επίθεσης στη ναυτική βάση Νέιβι Γιαρντ στην Ουάσινγκτον. Ο Αλέξις τελικά έπεσε κι ο ίδιος νεκρός από πυρά ενόπλου της ασφάλειας της βάσης.

Οι αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα και τα ονόματα και τις ηλικίες 7 θυμάτων της επίθεσης- όλοι τους ηλικίας από 46 ως 73 ετών. Κανείς από αυτούς δεν ανήκε σε στρατιωτικό προσωπικό.

Ο Αλέξις εργαζόταν ως τεχνικός πληροφορικής σε εταιρεία που αναλάμβανε έργα για στρατιωτικές μονάδες στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι το 2011 ήταν μέλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Είχε μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη και τα τελευταία χρόνια είχε γίνει βουδιστής -σύμφωνα με αναφορές μάλιστα του φιλικού του περιβάλλοντος, όπως μεταδίδει το Reuters, θα γινόταν μοναχός. Άρχισε να δουλεύει στην ναυτική βάση την προηγούμενη εβδομάδα και  μπήκε στην βάση με το επαγγελματικό του πάσο.

Τα κίνητρα του 34χρονου, ο οποίος είχε «νομικό παρελθόν» για χρήση όπλων, είναι άγνωστα. Οι αρχές αναζητούν περισσότερα στοιχεία για τον δράστη. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο Αλέξις ήταν έφεδρος του Ναυτικού. Είχε εκδιωχθεί από το Ναυτικό λόγω «κακής συμπεριφοράς». Ο δράστης είχε πάσο και έμπαινε τακτικά στην Βάση.

Όπως είπε κάποιος φίλος του, προσφάτως είχε έρθει σε ρήξη με το αφεντικό του, για κάποιο θέμα πληρωμών, αν και δεν έδειξε δείγματα επιθετικότητας.  Στο Σιάτλ η αστυνομία υποστηρίζει ότι είχε συλλάβει τον Αλέξις το 2004 γιατί πυροβόλησε τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου. Ο Αλέξις τότε είχε υποστηρίξει ότι είχε χάσει τον έλεγχο των πράξεων του από την οργή που ένιωθε.

Ο δράστης εκτέλεσε το φονικό με ένα τυφέκιο AR-15, μία καραμπίνα, αλλά και ένα μικρότερο όπλο που πήρε από αστυνομικό στη βάση. Αρχικά, η αστυνομία είχε αναφέρει ότι αναζητούσε και δεύτερο ύποπτο. Ενδεχόμενο που αργότερα φαίνεται ότι αποκλείσθηκε.

Η επίθεση προκάλεσε πανικό και έθεσε ουσιαστικά ολόκληρη την πόλη σε συναγερμό για τρομοκρατική επίθεση. Το κτίριο της Γερουσίας έκλεισε, τα μέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο αυξήθηκαν και σχολεία στη γύρω περιοχή έκλεισαν προληπτικά, ενώ αναβλήθηκε κι ένας αγώνας μπέιζμπολ.

Η επίθεση αυτή ίσως αναζωπυρώσει την συζήτηση για μεγαλύτερο έλεγχο της οπλοκατοχής στην Αμερική. Αν και, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, οι αντιδράσεις πάνω σε αυτό το θέμα από τους υπέρμαχους της οπλοκατοχής είναι πολύ ισχυρές- με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι αναγκαίες από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα συναινέσεις, για να ληφθούν μέτρα προς τον περιορισμό της διακίνησης όπλων.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών