Κόντρα στη Βουλή για την επέμβαση στο Ραδιομέγαρο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κόντρα στη Βουλή για την επέμβαση στο Ραδιομέγαρο

13:46 | 7/11/13
Υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επικράτησαν το πρωί στο Κοινοβούλιο, με αφορμή την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κτίριο της ΕΡΤ...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης διασταύρωσε τα ξίφη του με τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» τη συμπεριφορά της κυβέρνησης που, όπως ανέφερε «θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε περαιτέρω αντιδημοκρατική συμπεριφορά, μέσα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ η κυβέρνηση θα κλείσει αμυντικές βιομηχανίες».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στη Λ. Μεσογείων για να ενημερωθεί και δεν της επετράπη η πρόσβαση, τόνισε: «Σας απαγορεύουμε να νομίζετε ότι μπορεί εδώ μέσα να έχουμε βουλευτές δύο ταχυτήτων και δικαιωμάτων. Αν θεωρείτε πως έχει κανείς δικαίωμα να απαγορεύει σε βουλευτές να προχωρήσουν για να πάνε στο Ραδιομέγαρο, είστε γελασμένοι. Άθλια μέτρα από συγκυβέρνηση άθλιου μνημονίου δεν θα περάσουν. Καγκελόφερτες καταστάσεις με κάγκελα».



Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά όταν επιβάλλεται νομιμότητα. Έχουμε ψηφίσει νόμο. Έχουν εκδοθεί δέουσες υπουργικές αποφάσεις».

Όπως ανέφερε, «αρμόδιος για τήρηση δημόσιας τάξης δεν είναι ο βουλευτής, αλλά το αστυνομικό όργανο. Αλλιώς, δεν υπάρχει νομιμότητα. Αν δηλαδή απέναντι σε 15 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ήταν 15 της ΝΔ με άλλη άποψη για νομιμότητα, πώς θα το λύναμε; Θα σπρωχνόμασταν;». Ο κ. Βορίδης εξαπέλυσε επίθεση στην Κουμουνδούρου, λέγοντας: «Σας απασχολεί μόνο συνδικαλιστικό παρεάκι και τα θέματά του».

Στην αναφορά του Νίκου Βούτση για υπονόμευση της Δημοκρατίας απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η Δημοκρατία θα έχει αναβαθμιστεί όταν η εφαρμογή του νόμου δεν θα αποτελεί είδηση». Θυμίζοντας ότι το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τελεί υπό κατάληψη από τις 11 Ιουνίου και η ΔΤ εκπέμπει από άλλες εγκαταστάσεις με μεγαλύτερο κόστος και αναντίστοιχη ποιότητα, ρώτησε αν αυτό προβληματίζει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ίδιος άφησε σαφείς αιχμές κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον οποίο άκουσε δια τηλεοράσεως όπως είπε να λέει πως «η ΕΡΤ ανήκει στους εργαζομένους».  «Ή τελεί υπό σύγχυση γιατί τον «άδειασε» ο αρχηγός του από το Τέξας ή λόγω της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης, θέλει να μεταφέρει τα σοβιέτ στην Ελλάδα», είπε…

«Η τελική επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος θα κριθεί από την ταχύτητα και τον τρόπο λειτουργίας της νέας δημόσιας τηλεόρασης», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για αυτό, το οποίο θα σέβεται τα χρήματα του φορολογουμένου και θα παρέχει παράλληλα ποιοτικές υπηρεσίες. «Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση», είπε, σημειώνοντας ότι για να φτάσουμε εκεί πιο γρήγορα , το σημερινό έπρεπε να συμβεί, ίσως μάλιστα και νωρίτερα.



«Το κτίριο Αγ. Παρασκευής είναι όλων των Ελλήνων πολιτών. Εμείς τους αντιπροσωπεύουμε και μέσω ημών, η κυβέρνηση ξαναδίνει το κτίριο σε αυτούς που τους ανήκει», υπογράμμισε για το ζήτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Η ενέργεια αποκαθιστά τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το ΣτΕ τι λέει; Έχει αποφασιστεί αρμόδιος υπουργός και εκκρεμεί πρόσληψη 1.400 εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ εντελώς συμπτωματικά, πάλι εγώ το εκπροσωπούσα όταν πριν 9 μέρες κάλεσα τους εργαζομένους της ΕΡΤνα έρθουν σε διάλογο με κυβέρνηση και ελεύθερο κτίριο, να βάλουν πλάτη για να αποδοθεί το κτίριο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η συνέχιση της κατάληψης του Ραδιομεγάρου στρεφόταν και στρέφεται κατά του δικαιώματος της εργασίας».

Σε ό,τι αφορά ζήτημα της παρουσίας των βουλευτών έξω από το Ραδιομέγαρο, τόνισε: «Δε συμφωνώ με όσα λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ. πιστεύω ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να μπουν στο κτίριο. Για ποιο λόγο όμως να μπουν; Λόγο δεν έχουν».

«Εσείς εξευτελίσατε τη νομιμότητα» απάντησε στον Μάκη Βορίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, σημειώνοντας ότι δεν συνέχισε, ως όφειλε, η παροχή πολιτισμού και ενημέρωσης στον λαό και την ομογένεια, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να μείνει ανοιχτή η ΕΡΤ, έως ότου ετοιμαστεί πλήρως το διάδοχο σχήμα για να λειτουργήσει αμέσως μετά το κλείσιμό της, εφόσον αυτή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης.

«Φτάσαμε σήμερα σε αυτό το κατάντημα με αλυσίδες στην ΕΡΤ, με χειροπέδες που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αν σας τιμά, χαλάλι σας. Εμάς δεν μας τιμά», είπε. «Μπήκαν χειροπέδες στην αξιοπρέπεια του κόσμου, στη …νομιμότητα για σας». Και συνέχισε αναφερόμενος σε όσα είχε δηλώσει το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Σας τιμά που έβγαινε στις τηλεοράσεις και έλεγε “δεν έχω εικόνα”;», ρώτησε.

«Ποιας απόφασης εκτέλεση έγινε σήμερα στην ΕΡΤ; Με ποιο έγγραφο, με ποιο ένταλμα; Δεν έπρεπε να το γνωρίζει η ελληνική βουλή;», ρώτησε, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την κυβέρνηση που δεν αποχρέωσε από τους εργαζομένους τα μηχανήματα που είναι χρεωμένα, που δεν αποζημίωσε τους απολυμένους κατά την κυβέρνηση. «Ποιος θέλει καταλήψεις δημόσιων κτιρίων; Κανείς», είπε, καταλογίζοντας όμως ανικανότητα στην κυβέρνηση να βρει κοινά στοιχεία με τους ενδιαφερόμενους και να λήξει το θέμα, «σε εύλογο χρόνο», όπως αποφάσισαν τα δικαστήρια.

«Και κάποια στιγμή μπήκαν τα τανκς», είπε. «Μπήκαν ΜΑΤ, χειροπέδες, αλυσίδες… Κάπως έτσι μπήκε το τανκς στο Πολυτεχνείο», κατέληξε.

Κατά των «μεγαλοδημοσιογράφων» που από «εμπάθεια», όπως είπε, καταφέρονται κατά ενός νομίμως εκλεγμένου κόμματος, επιτέθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής της ΧΑ Αρτέμιος Ματθαιόπουλος, διαχωρίζοντάς τους από τους υπαλλήλους των 600 ευρώ…

«Δεν είδα την ίδια ευαισθησία όταν έβγαζαν με χειροπέδες τρεις συναγωνιστές», είπε για τους τρεις βουλευτές της ΧΑ που έχουν προφυλακιστεί. Μη διαφωνώντας, όπως είπε ότι η ΕΡΤ ανήκει στον λαό, αφού «τόσα χαράτσια έχει πληρώσει», ο κ. Ματθαιόπουλος μίλησε για υποκρισία. «Η υποκρισία περισσεύει», είπε, κάνοντας λόγο για «σόου της χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου», που ήρθε να καλύψει την «εξαπάτηση του εκλογικού σώματος» από τα περί μη νέων οριζόντιων ή κάθετων μέτρων…

Την ελπίδα του αυτό να είναι το τελευταίο λάθος όσων ξεκίνησαν τον Ιούνιο εξέφρασε ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ.

«Πόσο ώριμο ή ανώριμο είναι ένας πρωθυπουργός ή αρχηγοί κομμάτων να παραδεχθούν δημοσίως ότι “κάναμε ένα λάθος”; Και τέλος πάντων, αφού το κάναμε ας κάτσουμε όλοι μαζί να διαχειριστούμε πώς θα το διορθώσουμε», είπε, αναφερόμενος στη συνέντευξη Σαμαρά όπου υπεραμύνθηκε της επιλογής του επιμένοντας ότι αυτή ήταν η σωστή λύση για την ΕΡΤ.

Αιχμές άφησε και για τη βούληση που υπήρχε για μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσπαθεί να εντάξει 2.000 εργαζομένους στην ΕΡΤ στις 4.000 που είναι προς απόλυση. «Πολύ θα ήθελα να αναφερθεί κάποιος σε οποιοδήποτε αντίστοιχο παράδειγμα μεταρρύθμισης σε σύγχρονο κράτος της Ευρώπης», είπε, «πού ο ξαφνικός θάνατος αποτελεί μεταρρύθμιση;».

Ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε ακόμα στην ΠΝΠ που δεν ήρθε προς κύρωση, κάνοντας λόγο για μοναδικό φαινόμενο μεταπολιτευτικά. «Για ποιον λόγο; Γιατί αν η Βουλή ετοποθετείτο γνήσια, θα κινδύνευε η κυβερνητική συνοχή;», ρώτησε, αναρωτώμενος αν η τήρηση συνταγματικών δεσμεύσεων θεωρείται ότι μπορεί να πλήξει την κυβερνητική σταθερότητα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του Νίκου Βούτση, σημείωσε ότι είναι δικαίωμα του βουλευτή να παρευρίσκεται και να παρεμβαίνει οπουδήποτε επιθυμεί, διαχωρίζοντας όμως και εκείνος το δικαίωμα αυτό από τον λόγο που μπορεί να υπάρχει, όπως είχε πει ο κ. Κουκουλόπουλος. «Όμως συνέβη και οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν τη γνώμη του εισαγγελέα. Έδωσε εντολή η εισαγγελική αρχή για να εμποδιστούν βουλευτές ή ήταν πρωτοβουλία των αστυνομικών;», είπε, ζητώντας να ερευνηθεί.

Την επέμβαση κατήγγειλε εκ μέρους του ΚΚΕ, o Νίκος Καραθανασόπουλος. «Καταγγέλλουμε την επέμβαση, τη χρήση χημικών για απομάκρυνση των εργαζομένων. Η σημερινή επιχείρηση αποτελεί κλιμάκωση βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, μία ακόμα επιβεβαίωση ότι αστυνομική βία και καταστολή βασικό εργαλείο για υλοποίηση βάρβαρης πολιτικής. Ενταγμένη στη λογική νόμου και τάξης. Να καλλιεργήσει φόβο και υποταγή, να χειραγωγήσει και υπονομεύσει , ζητάμε άμεση επαναλειτουργία ΕΡΤ και συνέχιση με ίδιες συνθήκες. Απάντηση λαού οργάνωση πάλης και οικοδόμηση λαϊκής συμμαχίας. Ενάντια στο σύστημά τους», επεσήμανε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών