Νεκροταφείο ιταλικής φυλακής ο τελευταίος «σταθμός» του Έριχ Πρίμπκε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νεκροταφείο ιταλικής φυλακής ο τελευταίος «σταθμός» του Έριχ Πρίμπκε

15:00 | 7/11/13
Στο νεκροταφείο μίας ιταλικής φυλακής ενταφιάστηκε τελικά ο Ναζί εγκληματίας πολέμου Έριχ Πρίμπκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», δίχως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες...

«Η περιφραγμένη περιοχή όπου βρίσκεται θαμμένος ο Πρίμπκε, σημαδεμένη από έναν ξύλινο σταυρό στους θάμνους [...] είναι νεκροταφείο φυλακής [...] Είναι το μοναδικό κομμάτι ιταλικής γης όπου ο θάνατος του Πρίμπκε μπορεί να είναι και πάλι ένας απλός θάνατος, κι όχι Ναζιστικός συμβολισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά η «La Repubblica».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σταυρός που βρίσκεται πάνω από τον τάφο δεν φέρει όνομα, παρά μόνο έναν αριθμό.

Ο Πρίμπκε πέθανε στα μέσα Οκτωβρίου, σε ηλικία 100 ετών στη Ρώμη, ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε κατ’ οίκον περιορισμό. Καταδικάστηκε το 1997 για τη συμμετοχή του στη σφαγή των Αρδεατικών Σπηλαίων το 1944, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 335 αμάχους, ως αντίποινα για το θάνατο 33 στρατιωτών της Βέρμαχτ στα χέρια ιταλών ανταρτών.

Ο Πρίμπκε ήταν ένας από τους αξιωματικούς των Ες-Ες που επέβλεψαν τη σφαγή.

Δεν εξέφρασε ποτέ μεταμέλεια για τις πράξεις του, τονίζοντας ότι είχε λάβει προσωπική εντολή από τον Αδόλφο Χίτλερ να εκτελέσει τους αμάχους, άνδρες και αγόρια.

Η Αργεντινή, όπου ο Πρίμπκε ζούσε κρυφά επί σχεδόν 50 χρόνια προτού αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, αρνήθηκε να παραλάβει τη σορό του, παρά την επιθυμία του να ταφεί δίπλα στο σώμα της συζύγου του.

Την ίδια στάση τήρησε και η γενέτειρά του στη Γερμανία, η πόλη του Χένιγκσντορφ, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το σημείο ταφής του θα μετατρεπόταν σε «ιερό» για Νεοναζί.

Οι Αρχές της Ρώμης, όπου ο Πρίμπκε εξέτισε την ποινή του, απαγόρευσαν απαγορεύσει την ταφή του στην Αιώνια Πόλη, ενώ το Βατικανό εξέδωσε μία πρωτοφανή απαγόρευση, ζητώντας από τις Καθολικές Εκκλησίες να μην τελέσουν την κηδεία του εγκληματία πολέμου.
Διαφήμιση

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών