«Οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο»

22:49 | 25/11/13
Οι θυσίες του ελληνικού λαού «αρχίζουν να πιάνουν τόπο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας...

Ο Έλληνας υπουργός σε ομιλία στο συνέδριο του «Economist» διατύπωσε την εκτίμηση ότι φέτος για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία, σε όρους προγράμματος, θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ και το 2014 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση έπειτα από έξι χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας, προσέθεσε, θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηριζόταν από χρόνιες δομικές, κυρίως ενδογενείς, αδυναμίες και λειτουργούσε για δεκαετίες σε συνθήκες ασταθούς ισορροπίας. Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα ήταν διαφορετικές, «εάν η Ευρώπη είχε εγκαίρως μηχανισμούς αντίδρασης και αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης» και ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε την παγκόσμια κρίση κοντόφθαλμα, καθώς «άργησε να συνειδητοποιήσει πως η κρίση ήταν και είναι συστημική και άργησε να καταλήξει σε μια συνεκτική και συνολική λύση». Είπε ακόμα ότι λύσεις όπως αυτές που δόθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στις σχέσεις Κύπρου-ΕΕ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο Μιχάλης Ατταλίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο ήταν συνδιοργανωτής του συνεδρίου. Ο κ. Ατταλίδης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με έρευνες, το 85% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται την ΕΕ. Αναφερόμενος στις αιτίες της κρίσης, ο κ. Ατταλίδης περιέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας που, όπως είπε, συσσωρεύτηκε την περίοδο 1999-2011 με την πώληση προϊόντων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και το δανεισμό χρημάτων για την αγορά τους. «Συνεπώς το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα είναι το εμπορικό έλλειμμα της περιφέρειας», είπε ο κ. Ατταλίδης, προσθέτοντας όμως ότι στην Κύπρο η εισροή κεφαλαίων δεν προήλθε από τη Γερμανία αλλά από τη Ρωσία. Είπε ότι η μεταχείριση της Κύπρου στο Eurogroup του περασμένου Μαρτίου ήταν σκληρή. Τέλος, ανέφερε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική επιλογή για την Κύπρο, καθώς υπήρχε η πιθανότητα υποτίμησης του νομίσματος κατά 50%-70%.

Τέλος, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Πάμπλο Μπιντεγκάιν, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ωστόσο ότι προκειμένου να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δανεισμό, υπό τους ίδιους όρους σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών