Προβόπουλος: Απομένει το τελευταίο δύσκολο μίλι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προβόπουλος: Απομένει το τελευταίο δύσκολο μίλι

13:25 | 16/1/14
«Απομένει το τελευταίο δύσκολο μίλι». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε έως το ξεπέρασμα της κρίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, εθνική ανάγκη να διαφυλάξουμε όσα έχουμε πετύχει ως χώρα, επισημαίνοντας, πάντως, την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κάνοντας λόγο για θετικές προβλέψεις για το 2014, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η ανάκαμψη απαιτεί συνέχιση και ένταση της προσπάθειας. Παρατήρησε, πάντως, ότι δεν αποκλείεται η όξυνση της πόλωσης ενόψει ευρωεκλογών, να αποδυναμώσει τα σχετικά στοιχεία, ακριβώς τη στιγμή που απαιτείται το τελείως αντίθετο, «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μία εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη».

Είναι, είπε, βάσιμο να δημιουργούνται «ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος». «Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014», είπε.

Αναφερόμενος στην πολιτική υπερφοφολόγησης, ο κ. Προβόπουλος, υποστήριξε ότι στις αρχές της κρίσης η ΤτΕ είχε υποδείξει τα 2/3 των απαιτούμενων χρημάτων να προκύψουν από τις δημόσιες δαπάνες και το 1/3 από τα φορολογικά έσοδα που δεν θα αφορούσαν νέους φόρους, αλλά καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση έτσι της φορολογικής βάσης. Σε αυτό το επίπεδο παραδέχθηκε αστοχίες στην πάταξη της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας όμως ότι «αυτά είναι δύσκολα πράγματα, αφού στην χώρα μας η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ», και κάνοντας πάντως λόγο για σημαντική πρόοδο που θα έχει αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. «Τότε θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τους συνεπείς φορολογούμενους», είπε.

Τι λέει για τα κόκκινα δάνεια και τις εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό από τα τέλη του 2009 έως το 2012

Ο διοικητής της ΤτΕ, υποστήριξε ότι τα κόκκινα δάνεια δεν είναι μεγάλο πρόβλημα μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία συνολικά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μικρές» κάποιες περιπτώσεις του ΤΤ που οφείλονται κυρίως στο ότι η ελληνική οικονομία βίωσε πρωτοφανή ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ κατά 25% με παράλληλη άνοδο του ποσοστού ανεργίας, που έκανε πολίτες και επιχειρήσεις που είχαν πάρει δάνεια να μην είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν. Έκανε δηλαδή λόγο για κάτι δυσάρεστο που αποτελεί όμως φυσιολογική εξέλιξη ενός φαινομένου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες σήμερα να βρίσκονται σε αδυναμία να ανακυκλώνουν δάνεια. Χαρακτήρισε δε, μεγάλη πρόοδο το γεγονός ότι ενώ στο απόγειο της κρίσης, στα μέσα του 2012 τα ποσά που είχαν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες πλησίαζαν τα 140 δισ., σήμερα έχουν πέσει στο μισό, ποσοστό που σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και το ενεργητικό των τραπεζών που λαμβάνουν βοήθεια, είναι το υψηλότερο στην ζώνη του Ευρώ.

Μίλησε δε, για τον ρόλο που έπαιξε τότε η ΕΚΤ και η ΤτΕ προκειμένου να κρατήσουν την χώρα όρθια, όταν οι καταθέτες έφευγαν από τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας εκροές συνολικά 90 δισ. από τα τέλη του 2009 έως το 2012, ευτυχώς, όπως είπε, χωρίς χαρακτηριστικά πανικού που θα οδηγούσαν στην κατάρρευση της χώρας.

Θύμισε, μάλιστα, με νόημα τι έγινε στην Κύπρο με πολύ λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα από την Ελλάδα, όταν η κρίση ανέβασε πολύ γρήγορα τα νούμερα εκεί. «Εμείς με 39 από τα 50 δισ. καταφέραμε να δώσουμε περίπου 24 για τις ανάγκες ανακεφαλαίωσης τεσσάρων συστημικών τραπεζών», αξιοποιώντας τα υπόλοιπα για αυτές που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάτι που όπως είπε αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, όχι όμως από πολλούς στην Ελλάδα.

Χαρακτηρίζοντας λάθος το ότι οι ιδιώτες τραπεζίτες χρέωσαν τις τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η δημοσιονομική κρίση μετατράπηκε σε τραπεζική, ακολουθώντας την ανάποδη πορεία από άλλες χώρες όπου τα τραπεζικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στην οικονομία και έγιναν δημοσιονομικά.

Απαντώντας στον κ. Καμμένο, που υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει –ενώ ζήτησε το πόρισμα της Black Rock, τόνισε ότι αυτό βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, ενώ εξήγησε γιατί δεν μπορούσε η ΤτΕ να μετατρέψει τους δημόσιους τίτλους σε έντοκα γραμμάτια που είχαν εκδοθεί σε συγκεκριμένο αριθμό στην αρχή της κρίσης.

Απαντώντας και πάλι σε ερώτηση που του υπεβλήθη, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι δεν είναι δουλειά της ΤτΕ να πει ποιοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, γιατί και εκείνη το κάνει παίρνοντας στοιχεία από τις επιμέρους τράπεζες. Αυτά ζητήθηκαν από την Black Rock από τις τράπεζες και δόθηκαν, είπε, σημειώνοντας ότι η ΤτΕ έχει μόνο στατιστική λειτουργία και όχι συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιος βγάζει χρήματα στο εξωτερικό. Υποστήριξε δε, ότι δεν αρνήθηκε ποτέ συνεργασία με τις αρχές, κάνοντας λόγο πάντως για «διακριτική συνεργασία» με τις δικαστικές αρχές, που είναι όπως είπε η μόνη αποδοτική.

Όσο για το πόσο γρήγορα αλλάζει η παραγωγικότητα της χώρας σε εμπορεύσιμα διεθνώς προϊόντα, υποστήριξε ότι αλλάζει, αλλά με αργό ρυθμό, αφού τα δέκα καλά χρόνια προ κρίσης η χώρα έχανε συνεχώς σε ανταγωνιστικότητα, με τον τομέα εμπορεύσιμων προϊόντων να συρρικνώνεται και τομείς μη εμπορεύσιμων, όπως οι υπηρεσίες, να μεγαλώνουν. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι οικονομίες του Νότου έχουν στερέψει από ρευστότητα, που έχει μετακινηθεί λόγω φόβου, με την ελλείπουσα ρευστότητα σε κάποιο βαθμό να έχει καλυφθεί από την ΕΚΤ, πλην όμως αυτή να είναι βραχυπρόθεσμη ως εργαλείο έκτακτης χρηματοδότησης που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μακροπρόθεσμα δάνεια.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών