Η Ευρώπη νέος προσανατολισμός της Ουκρανίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η Ευρώπη νέος προσανατολισμός της Ουκρανίας

09:04 | 24/2/14
Η σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η προτεραιότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, όπως διεμήνυσε το βράδυ της Κυριακής ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, τονίζοντας πως η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα «πρέπει να επιστρέψει στην οικογένεια Ευρωπαϊκών χωρών».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο κ. Τουρτσίνοφ σημείωσε πως το Κίεβο είναι «έτοιμο για διάλογο [...] σε μία νέα, δίκαιη, ίση και γειτονική βάση», λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη να «την Ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας».

Στο μέτωπο αυτό, σε συμφωνία πως η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας πρέπει να διατηρηθεί ήλθαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Κυριακή, ουσιαστικά θέτοντας τέλος στις εικασίες περί απόσχισης της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας υπό ρωσική προστασία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ, σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, προσέθεσε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει αποστολή να σταθεροποιήσει κατεπειγόντως την οικονομία, που όπως τόνισε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Σημειώνεται πως την Κυριακή ο ρώσος υπουργός Οικονομικών συνέστησε στο Κίεβο να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, ενισχύοντας την εικόνα πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συνεχίσει το «παγωμένο» πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η Μόσχα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η αντιπολίτευση στην Ουκρανία δεν τήρησε τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου και «κατέλαβε την εξουσία, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία».

Είχε προηγηθεί σκληρή προειδοποίηση από την πλευρά της Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, η οποία διεμήνυσε στη Μόσχα πως τυχόν ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα συνιστούσε «σοβαρότατο λάθος».

Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, όπου θα συζητήσει με τις νέες Αρχές τρόπους σταθεροποίησης της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, οι νέοι ηγέτες της χώρας ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διάτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη.

Επίσης, ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Όπως είπε, στις τάξεις της Αστυνομίας έχουν ήδη κατονομαστεί 30 ύποπτοι.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών