Η Μόσχα καταγγέλλει “απόπειρα πραξικοπήματος” στην Ουκρανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η Μόσχα καταγγέλλει “απόπειρα πραξικοπήματος” στην Ουκρανία

15:43 | 19/2/14
"Απόπειρα πραξικοπήματος" στην Ουκρανία κατήγγειλε την Τετάρτη η Μόσχα, ζητώντας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να "σταματήσουν την αιματοχυσία" στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο "φιλικό αδελφό κράτος".

"Στην ουσία, πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η ρωσική πλευρά απαιτεί οι ηγέτες (της αντιπολίτευσης) να σταματήσουν την αιματοχυσία στη χώρα τους, να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο με τις νόμιμες αρχές χωρίς απειλές ούτε τελεσίγραφα", προστίθεται.

"Η Ουκρανία είναι ένα φιλικό αδελφό κράτος και ένας στρατηγικός εταίρος και θα χρησιμοποιήσουμε όλη την επιρροή μας για να επικρατήσει η ειρήνη και η ηρεμία", αναφέρεται ακόμη στη δήλωση χωρίς να προστίθενται λεπτομέρειες για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Πέσκοφ δήλωσε κι αυτός προς τους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία βλέπει τις διαμαρτυρίες ως απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει συμβουλές στον Γιανουκόβιτς. "Ο ρώσος πρόεδρος ουδέποτε έδωσε και εξακολουθεί να μην δίνει συμβουλές στον ουκρανό ομόλογό του για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει και δεν έχει την πρόθεση να δώσει στο μέλλον", δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε πάντως ερωτήσεις για το πότε η Ρωσία θα αποδεσμεύσει τη δεύτερη δόση ενός πακέτου στήριξης ύψους 15 δισεκ. δολαρίων προς την Ουκρανία. Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η Μόσχα θα αγοράσει αυτή την εβδομάδα ουκρανικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ και πηγή της ουκρανικής κυβέρνηση είχε πει πως το Κίεβο περιμένει ότι τα χρήματα θα φθάσουν σήμερα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών