ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία

22:51 | 24/2/14
Έτοιμη να χορηγήσει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία, παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την αποπομπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Εξάλλου ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να φτάσει αύριο στο Κίεβο για να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση και να ζητήσει μια οικονομική και πολιτική ανάταξη της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπερνς, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που έχει μεταβεί στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, μετά την επίσκεψη τον Δεκέμβριο της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα Βικτόρια Νούλαντ.

Τον Μπερνς θα συνοδεύουν εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι «θα συνεργαστούν με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συζητήσουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος Ολάντ με τον ρώσο ομόλογό του Πούτιν για την κρίση. Ο Ολάντ σημείωσε ότι «ο αναμενόμενος σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συναίνεσης θα πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» στην Ουκρανία.

Έκκληση να προστατευθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απηύθυνε νωρίτερα τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αποστέλλοντας έναν από τους συμβούλους του στο Κίεβο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι, ο Μπαν ευχήθηκε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία «μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα αντανακλά τις προσδοκίες όλων των Ουκρανών και που θα προστατεύσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Από την πλευρά της, η ΕΕ αναγνώρισε επισήμως τον Τουρτσίνοφ ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ενώ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί «σύντομα» την Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει ανάγκη άμεσης διεθνούς οικονομικής βοήθειας ώστε να αναταχθεί η οικονομία της.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών