Ουγκάντα: «Όχι» και στο στοματικό σεξ λεει ο πρόεδρος - Κατακραυγή για το νόμο για την ομοφυλοφιλία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ουγκάντα: «Όχι» και στο στοματικό σεξ λεει ο πρόεδρος - Κατακραυγή για το νόμο για την ομοφυλοφιλία

23:22 | 24/2/14
Μετά την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας Γιοουέρι Μουσέβενι έβαλλε και κατά... του στοματικού σεξ.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1986 και αυτοπροβάλλεται ως ένας ευσεβής ευαγγελιστής χριστιανός, καταδίκασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε «δυτικές πρακτικές» και ειδικά το «στοματικό σεξ». «Το στόμα χρησιμεύει για να τρώμε, δεν έχει φτιαχτεί για το σεξ», είπε, υποστηρίζοντας ότι «το να βάζει κανείς το στόμα του "εκεί" μπορεί οδηγήσει να μεταφερθούν σκουλήκια στο στομάχι»!

«Το να επιβάλλουμε κοινωνικές αξίες (...) είναι κοινωνικός ιμπεριαλισμός. Τώρα μας λέτε ότι εμείς πρέπει να ζήσουμε όπως εσείς. Καθόλου!» συνέχισε ο Μουσέβενι κατηγορώντας «δυτικές ομάδες ότι στρατολογούν (μελλοντικούς) ομοφυλόφιλους στα σχολεία».

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας σε συνέντευξή του στο Έντεμπε, 35 χλμ. από την Καμπάλα, ότι οι δωρητές που δεν θέλουν να βοηθήσουν την χώρα του μπορούν να «κρατήσουν τη βοήθειά τους».

«Οι ξένοι δεν μπορούν να μας δίνουν εντολές. Αυτή είναι η δική μας χώρα», είπε υπογράφοντας το νομοθέτημα. «Συμβουλεύω τους φίλους μας στη Δύση να μην δημιουργήσουν (για αυτό το θέμα) πρόβλημα» καθώς «κι εκείνοι έχουν να χάσουν πολλά».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι επανεξετάζουν τις διμερείς σχέσεις με την κυβέρνηση της Ουγκάντας, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων βοήθειας που επικεντρώνονται κυρίως στην καταπολέμηση του HIV/AIDS, αφού ο πρόεδρος της χώρας υπέγραψε τον επίμαχο νόμο που επιβάλλει ακόμη βαρύτερες ποινές στους ομοφυλόφιλους.

«Τώρα που ο νόμος επικυρώθηκε, αρχίζουμε μια εσωτερική διαδικασία αναθεώρησης των σχέσεών μας με την κυβέρνηση της Ουγκάντας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι διαστάσεις της δέσμευσής μας, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων βοηθείας, συνάδουν με τις πολιτικές μας και τις αρχές μας εναντίον των διακρίσεων κι αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε μία ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε σε υψηλούς τόνους τον Μουσέβενι για την επικύρωση του νομοσχεδίου, που αποκάλεσε οπισθοδρομικό.

«Αντί να σταθεί στην πλευρά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ίσων δικαιωμάτων για τους πολίτες, σήμερα, κατά λυπηρό τρόπο, ο πρόεδρος της Ουγκάντας ανάγκασε τη χώρα να κάνει βήματα προς τα πίσω υπογράφοντας κι επικυρώνοντας έτσι ένα νέο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρεται εάν θα ανασταλεί μέρος της βοήθειας προς την Ουγκάντα, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Ο Κάρνεϊ επισήμανε ότι ο νόμος αποτελεί ύβρη για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων και ότι κάθε άλλο παρά αντανακλά τη δέσμευση της χώρας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Ουγκάντας.

«Όπως είπε ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα, αυτό το νομοθέτημα δεν αποτελεί μόνο μία προσβολή και ένα κίνδυνο για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα, δεν αντανακλά τη δέσμευση της χώρας (να προστατεύσει) τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, περιλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνονται στη μάχη για την καταπολέμηση του ιού HIV και του AIDS» προειδοποίησε ο Κάρνεϊ.

«Θα συνεχίσουμε να καλούμε την κυβέρνηση της Ουγκάντας να ακυρώσει αυτόν τον αποτροπιαστικό νόμο και να προωθούμε την προάσπιση των οικουμενικών δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ (σ.σ. Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διαφυλικοί) στην Ουγκάντα και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών