Αμηχανία για την Ουκρανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αμηχανία για την Ουκρανία

09:52 | 3/3/14
Είτε πιστή στο δόγμα «όταν τα βουβάλια τσακώνονται, τα βατράχια παραμερίζουν» , είτε από έλλειψη άμεσων αντανακλαστικών , είτε από συνδυασμό και των δύο, η Αθήνα , αν και προεδρεύουσα της ΕΕ, άργησε να κινητοποιηθεί στην κρίση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, επισκέφτηκε μεν και σωστά χθες , μία ημέρα πριν το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το Κίεβο για συζητήσεις με την ουκρανική ηγεσία (και τη Μαριούπολη για τη στήριξη της πολυάριθμης ελληνικής μειονότητας) , ωστόσο το έπραξε ίσως αρκετά καθυστερημένα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ευ. Βενιζέλος είχε προτιμήσει να ολοκληρώσει την επίσκεψή του σε FYROM και Αλβανία και να μην λάβει μέρος στην επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο.

Παρότι δε οι προεδρίες της ΕΕ δεν διαθέτουν την ισχύ που είχαν στο παρελθόν, η ελληνική κυβέρνηση είχε σηκώσει πολύ υψηλά τους πανηγυρικούς τόνους για την ανάληψή της, με αποτέλεσμα να δείχνει ότι περνάει κάτω από τον πήχη που τοποθέτησε για εσωτερικούς κυρίως πολιτικούς λόγους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αμηχανία της κυβέρνησης επηρεάζει και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ – είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να αναλάβει ακόμα σχετικές πρωτοβουλίες ως υποψήφιος του κόμματος της Ευρωπαϊκή Αριστεράς για την προεδρία της ΕΕ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες δεν ανέλαβαν ούτε οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ενώ η Αθήνα δεν έσπευσε να αξιοποιήσει και τις παραδοσιακά καλές ελληνορωσικές σχέσεις σε συνδυασμό με την προεδρία της ΕΕ.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία τείνουν να αποσταθεροποιήσουν κρίσιμες γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και να δημιουργήσουν μεγάλη ρευστότητα και στον ελληνικό περίγυρο.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι ιδιαίτερα πολλά και ιδιαίτερα κρίσιμα. Μεταξύ αυτών:

Πρώτον, τι επιπτώσεις θα έχει η κρίση της Ουκρανίας στο Κυπριακό; Η πρώτη ανάγνωση είναι πως θα ενταθούν οι πιέσεις πρωτίστως προς Λευκωσία και δευτερευόντως προς την Αθήνα για «κλείσιμο» του κυπριακού, με μεγαλύτερες υποχωρήσεις έναντι της Άγκυρας.

Δεύτερον, θα επιτρέψει η κρίση στον Ερντογάν να σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, «εκβιάζοντας» τις ΗΠΑ με τη στήριξή του και ζητώντας ως «αντάλλαγμα» να σταματήσει ο εναντίον του πόλεμος;

Τρίτον, η ένταση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού , με περίσφιξη της Ρωσίας στον περίγυρό της, σε τι βαθμό θα επιτρέψει τη μη ταύτιση της Ελλάδας με τους Ευρωατλαντικούς εταίρους τους που ακολουθούν μια ψυχροπολεμική πολιτική; Ιδιαίτερα όταν έχει μπροστά της τη συζήτηση για το πρόβλημα του χρέους της, αλλά πιθανότατα και την επαναφορά του Σκοπιανού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, αρχές του φθινοπώρου;

Τέταρτον, μπορεί και πώς η Ελλάδα να παρέμβει στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου πλέον αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα , αλλά και κάποιες δυνάμεις από Γερμανία κυρίως και Πολωνία δείχνουν να έχουν «δεύτερες σκέψεις» για ρεβάνς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Την ίδια μάλιστα στιγμή που και η ηγεσία του Β. Πούτιν στη Ρωσία εξελίσσεται ιδιαίτερα αυταρχική;

Πέμπτον, τι θα συμβεί αν η οικονομική κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί με αποτέλεσμα σε λίγους μήνες οι πολίτες της να στραφούν κατά της ΕΕ; Μιας ΕΕ που και στην Ουκρανία υποσχέθηκε εκδημοκρατισμό και ευημερία, αλλά συμβάλλει σε πιθανό διαμελισμό της και τη ρίχνει -και αυτή- στις αγκάλες του ΔΝΤ;

Υπενθυμίζεται δε ότι η Ουκρανία προσέφυγε το 2008 στο ΔΝΤ για να γλιτώσει τη χρεοκοπία, τον Αύγουστο του 2010 προσέφυγε σε αυτό για δεύτερη φορά, ωστόσο η συμφωνία ακυρώθηκε καθώς το 2011 το Κίεβο αρνήθηκε να υλοποιήσει την πολιτική λιτότητας που του επιβλήθηκε.

Έκτον, τι θα γίνει με την συμμετοχή στην κυβέρνηση ναζιστών και τη βία της ακροδεξιάς ;


Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ


Αργά το βράδυ χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στην Ουκρανία:

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στην Μαριούπολη, παρόλο που είχε ως στόχο να «καθησυχάσει» τους έλληνες της Διασποράς, δεν έκανε καμιά αναφορά στην λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα, και η οποία, με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε, κατάργησε όλα τα δικαιώματα των τεσσάρων μειονοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ελλήνων. 

Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας κυβέρνησης από την ελληνική πλευρά ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ταυτόχρονα, η άκρως επικίνδυνη γεωστρατηγική αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών με την Μόσχα φέρνει την Ευρώπη ένα βήμα πριν από έναν κλιμακούμενο νέο «ψυχρό πόλεμο», με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ειρήνη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ανάγκη να μην γίνει ουραγός η ελληνική κυβέρνηση σε επικίνδυνους σχεδιασμούς».


Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμας προχώρησε στην εξής δήλωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουκρανία, καμία συμμετοχή σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών με τη Ρωσία. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο αντιδραστικός ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στηρίζοντας ακόμη και ναζιστικά κόμματα, προκειμένου να υπηρετηθούν οι γεωπολιτικοί τους σχεδιασμοί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι - χέρι και ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς».

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών