Γεωργιάδης: Δεν θα ισχύσει το 5ευρώ για τη συνταγογράφηση (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γεωργιάδης: Δεν θα ισχύσει το 5ευρώ για τη συνταγογράφηση (video)

09:46 | 3/3/14
Ανασκευάζει το υπουργείο Υγείας το 5ευρω χαράτσι, μετά τη νέα πολιτική αντιπαράθεση, ακόμα και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό...

Όπως υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το τέλος των 5 ευρώ δεν θα ισχύσει αρχικά, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της συνταγογράφησης.


Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το «χαράτσι» δεν αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου αλλά περιλαμβανόταν σε νόμο του 2011 για το ΕΣΥ.



«Δεν υπάρχει κανένα 5ευρώ, ούτε θεσμοθετήσαμε κανένα 5ευρω. Το 5ευρω ισχύει στο ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το χαράτσι αυτό δεν θα ισχύει για τη συνταγογράφηση.

Για αιφνιδιασμό και προχειρότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχολιάζοντας την απόφαση για την επιβολή τέλους 5 ευρώ που θα πρέπει να δίνουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να εξεταστούν στα πολυϊατρεία κάτι που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν.


Το 5 ευρώ έφερε σύγκρουση 

Η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Υγείας επαναλαμβάνεται. Μετά το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία που πήρε πίσω ο Άδωνις Γεωργιάδης, ήρθε η νέα διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου για 5 ευρώ που θα πρέπει να δίνουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να εξεταστούν στα πολυϊατρεία κάτι που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την επιβολή των 5 ευρώ στα ΠΕΔΥ, δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες».

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι.

Από την πλευρά του ο Α. Γεωργιάδης με μήνυμα του στο twitter υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα «χαράτσι» και σημείωσε πως τον σχετικό νόμο τον έχει ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα επαναλαμβάνει πως τα έσοδα από τα 5 ευρώ θα διατεθούν για τις εξετάσεις των ανασφάλιστων.


ΣΥΡΙΖΑ: «Νέο φρικιαστικό επεισόδιο»

"Η επιβολή 5 ευρώ εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ είναι το νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση.

Όπως προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση, "ο κ. Γεωργιάδης έχει, μάλιστα, το θράσος να αποκαλεί «ευτελές» το ποσό των 5 ευρώ, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες των πολιτών. Ο υπουργός Υγείας δεν προσφέρει κοινωνικό έργο προς τους ανασφάλιστους, όπως υποκριτικά υποστηρίζει, αλλά στερεί απο χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στην τραγική ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία".

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, "τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά. Ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους θα σταθεί εμπόδιο στη διάλυση και την καταστροφή που οραματίζονται".


ΚΚΕ: Αντιλαϊκό το 5ευρω

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο «χαράτσι» στην υγεία. «Η επιβολή του χαρατσιού των 5ευρώ για την επίσκεψη στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ αναδεικνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία, αλλά και συνολικά δεν έχουν τελειωμό» σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο Περισσός υποστηρίζει ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι το 5ευρω θα καλύπτει την εξέταση των ανασφάλιστων, επιβεβαιώνουν κυνικά ότι στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να ανακουφισθούν τάχα οι πάμφτωχοι. Τα χαράτσια στην υγεία δεν αποτελούν "αλληλεγγύη" για τους ανασφάλιστους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να στηριχτούν με επιπλέον χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι’ αυτό και ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί αυτόν τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι’ αυτό η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα».


Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Χωρίς Όραμα για την Υγεία – Με Χαράτσι για τον Ασθενή»

«Ανθρωποκτόνες» χαρακτηρίζει τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την υγεία ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών.

«Καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυιατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν. Καταδικάσαμε κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους Ασφαλισμένους όσο και για τους Ανασφάλιστους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών