Ανθρωπιστική τραγωδία με πάνω από 9 εκατ. πρόσφυγες στη Συρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ανθρωπιστική τραγωδία με πάνω από 9 εκατ. πρόσφυγες στη Συρία

00:08 | 15/3/14
Περισσότερα από 9 εκατομμύρια πρόσφυγες είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, μετά από τρία χρόνια αιματοχυσίας, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), η οποία κάνει λόγο για το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ το 40% του προπολεμικού πληθυσμού της Συρίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του από την έναρξη του πολέμου, με τουλάχιστον το 50% των εκτοπισμένων να είναι παιδιά.

Οι εσωτερικοί πρόσφυγες ανέρχονται σε 6,5 εκατομμύρια ψυχές, ενώ περισσότεροι από 2,563 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Μονάχα στο Λίβανο φιλοξενούνται πλέον σχεδόν 1 εκατομμύριο σύροι πρόσφυγες, αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει τα 1,6 εκατομμύρια έως το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, εάν δεν επιτευχθεί «ορατή πρόοδος» προς μία πολιτική λύση, ο προσφυγικός πληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας θα γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο, ξεπερνώντας περιοχές όπως η Νταρφούρ.

Η μαζική έξοδος λόγω του εμφυλίου έχει προκαλέσει και «κύμα» προσφύγων προς την Ευρώπη, καθώς, επισήμως, κράτη της Γηραιάς Ηπείρου έχουν δεχθεί περισσότερες από 84.000 αιτήσεις για άσυλο από Σύρους από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτιο του 2011.

Από τους περίπου 700 πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου το 2013, οι 250 ήταν Σύροι.

Η Συρία αποτελεί «τη μεγαλύτερη κρίση παγκοσμίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στο επίπεδο της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Αναλυτικά η έκθεση της UNCHR ΕΔΩ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών