05:37 | 15/3/14
Παρουσίασε τις προτάσεις της σε ειδική ημερίδα...
Τις προτάσεις της για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, παρουσίασε η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ημερίδα με την οποία κλείνει ο κύκλος των συνολικά 20 ενημερώσεων που έχει πραγματοποιήσει ανά τη χώρα.
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, τόνισε ότι ο αγροτικός χώρος βρίσκεται σε αποεπένδυση και είναι επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί ξεκάθαρη στρατηγική ανάπτυξης για να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Σημείωσε ότι, ως προ την κατανομή των ενισχύσεων θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μέριμνα για να στηριχθούν όσοι παράγουν, να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και να υπάρξει σταδιακή σύγκλιση χωρίς ισοπεδωτικές λογικές.
Τι προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΑΣΕΓΕΣ, με βάση το σημερινό μοντέλο κατανομής των ενισχύσεων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος τους (438 εκατ. ευρώ), καλύπτοντας περίπου το 20,7% του συνόλου της χώρας. Ακολουθεί η Περιφέρεια της Θεσσαλίας (317 εκατ. ευρώ), με σημαντικά μικρότερο ποσοστό (14,9%) και έπεται η Κρήτη (301 εκατ. ευρώ, ποσοστό 14,2%). Η Κρήτη διαθέτει το μεγαλύτερο πλήθος δικαιούχων (121.214 παραγωγοί που αποτελούν περίπου το 17,3% του συνολικού αριθμού) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος. Μεγάλες, δε, είναι οι διακυμάνσεις και μεταξύ των νομών της ίδιας περιφέρειας. Έτσι, για παράδειγμα στη Στερεά Ελλάδα, η Ευρυτανία εισπράττει πολύ μικρό ύψος ενισχύσεων (περίπου 2,7 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τη Φθιώτιδα (92 εκατ. ευρώ) ή στη Θεσσαλία, όπου η Λάρισα εισπράττει 157 εκατ. ευρώ και τα Τρίκαλα 41 εκατ. ευρώ.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, με δεδομένη τη θέση της για μεταφορά πόρων προς την κτηνοτροφία, προτείνει ότι, ως προς την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, θα πρέπει η χώρα να θεωρηθεί ως μία ενιαία περιφέρεια. Με την υιοθέτηση του σεναρίου αυτού που έχει επεξεργαστεί, ευνοούνται, με σημαντική μεταφορά πόρων, ορισμένες περιφέρειες οι οποίες παρουσιάζουν αναπτυξιακή, γενικότερα, υστέρηση, όπως η Ήπειρος (+56%) και η Δυτική Μακεδονία (+17%). Ωφελούνται, επίσης, ορισμένες νησιωτικές περιοχές, όπως το Νότιο Αιγαίο (+39%) και το Βόρειο Αιγαίο (+32%).
Απώλειες, ωστόσο, προκύπτουν κυρίως στην Κρήτη (-15%) και, με μικρότερα ποσοστά, στην Κεντρική Μακεδονία (-10%), στη Στερεά Ελλάδα, στα Ιόνια και στην Πελοπόννησο.
Σε επίπεδο πλήθους νομών, η θετική και η αρνητική μεταφορά πόρων είναι σχεδόν ισομερής (ευνοούνται 24 νομοί έναντι των 27 που υφίστανται απώλειες), ενώ ουσιαστικό είναι το όφελος ορισμένων νομών με σημαντική αναλογία ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως τα Ιωάννινα (+134%) και η Ευρυτανία (+90%). Εξάλλου, ιδιαίτερα θετική συνεισφορά, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, δέχονται ορισμένοι νησιωτικοί νομοί, όπως η Χίος (+214%), η Κεφαλονιά (+92%) και οι Κυκλάδες (+61%), ενώ σημαντικό όφελος αποκτάται και σε άλλες, όπως η Σάμος (+32%), η Λέσβος (+22%) και τα Δωδεκάνησα (+21%). Οι απώλειες αφορούν κυρίως σε νομούς των Ιονίων και της Κρήτης.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα