Συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

14:18 | 20/3/14
Σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες λειτουργίας του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών κατέληξαν σήμερα κράτη-μέλη και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από πολύωρη διαπραγμάτευση που κράτησε από χθες το βράδυ και μέχρι τις 7 το πρωί, υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, το τελικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών, ο οποίος θα  χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη και θα έχει αμοιβαιοποιηθεί πλήρως σε βάθος δεκαετίας.

Τα πρώτα τρία χρόνια θα λειτουργούν εθνικά ταμεία, τα οποία θα συνεισφέρουν στο κοινό κατά 40% τον πρώτο χρόνο, 20% τον δεύτερο και κατά το υπολειπόμενο ποσοστό τα επόμενα έξι χρόνια.

Ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα εποπτεύει τις τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον οποίο θα υπάγεται θα παίρνει την απόφαση για το ποια τράπεζα πρέπει να εκκαθαριστεί ή όχι, θα ζητεί από την Κομισιόν να συντάξει ένα πλάνο εκκαθάρισης και θα παραπέμπει την απόφαση εντός 12ώρου στο συμβούλιο των κρατών-μελών το οποίο θα εγκρίνει την τελική απόφαση.

Τη συμφωνία καλωσόρισαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμφωνία, η οποία θεωρείται το μεγάλο επίτευγμα της ελληνικής προεδρίας και σ' αυτήν -εκτός απροόπτου- θα αναφερθεί και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει, εντός ολίγου, μετά το πέρας της τριημερούς κοινωνικής συνόδου που προηγείται της συνόδου κορυφής.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Πηγή: real.gr


Διαβάστε τo άρθρο
Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών