Ουκρανικό τελεσίγραφο για την απελευθέρωση του αντιναυάρχου - Η Μόσχα θα καλύψει το οικονομικό έλλειμμα της Κριμαίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ουκρανικό τελεσίγραφο για την απελευθέρωση του αντιναυάρχου - Η Μόσχα θα καλύψει το οικονομικό έλλειμμα της Κριμαίας

20:47 | 19/3/14
Η Ουκρανία σχεδιάζει να αποσύρει τους στρατιώτες της και τις οικογένειές τους από την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανός επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας...

Όπως είπε, θέλουν να τους απομακρύνουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Διορία τριών ωρών έδωσε το Κίεβο στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, μετά την κατάληψη του ναύσταθμου της Σεβαστούπολης από φιλορώσους πολιτοφύλακες, νωρίτερα σήμερα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και "όλους τους άλλους ομήρους", απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα".

Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ "συνελήφθη προσωρινά" κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.

Στη Ρωσία, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα καλύψει το έλλειμμα της Κριμαίας ύψους 55 δισ. ρουβλίων (1,53 δισ. δολαρίων).

«Το σύνολο του ελλείμματος Κριμαίας και Σεβαστούπολης φθάνει στα 55 δισ. ρούβλια, θα το καλύψουμε με κρατικά κεφάλαια», δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 1, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει εν μέρει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε αντίδραση στις κινήσεις της Μόσχας για την προσάρτηση της Ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η μονομερής αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας εκμηδενίζει ό,τι θετικό είχε επιτευχθεί με τόση δυσκολία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα κατασκευάσει μια γέφυρα που θα συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κρίση στην Κριμαία αναμένεται να επισκιάσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Πέμπτη και Παρασκευή).

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Eurοpean Voice, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράνς Φαμπιούς δήλωσε ότι η Γαλλία μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ, η οποία αφορά στην πώληση δύο πολεμικών πλοίων στη Ρωσία, αν και οι άλλες χώρες προχωρήσουν σε ευρύτερες κυρώσεις.

Τη Μόσχα και το Κίεβο αναμένεται να επισκεφθεί αύριο και μεθαυρίο ο γγ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν. Η επίσκεψη αυτή «είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών (του Μπαν) να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση με ειρηνικό τρόπο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών