Προς απόσχιση η Κριμαία - “Ψυχρός πόλεμος” Δύσης και Ρωσίας - Επικοινωνία Πούτιν με Μέρκελ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προς απόσχιση η Κριμαία - “Ψυχρός πόλεμος” Δύσης και Ρωσίας - Επικοινωνία Πούτιν με Μέρκελ

00:50 | 3/3/14
Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την Κριμαία να "οδεύει" ολοταχώς προς de facto απόσχιση και αυτονόμηση από το Κίεβο υπό την υψηλή προστασία του Κρεμλίνου, και τη Δύση να αντιδρά έντονα στα τεκταινόμενα με προειδοποιήσεις που θυμίζουν την ψυχροπολεμική περίοδο.

Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη» προειδοποιεί το ΝΑΤΟ καλώντας τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ οι ΗΠΑ την απείλησαν με οικονομικό αποκλεισμό.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή το βράδυ, και τής ανέφερε ότι οι Ρώσοι και οι Ρωσόφωνοι πολίτες στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν μια "αμείωτη" απειλή από υπερεθνικιστές, και ότι τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα ήταν απολύτως συνεπή με την “έκτακτη κατάσταση”, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε διμερή και πολυμερή ζητήματα για να επιδιώξουν την “ομαλοποίηση” της κατάστασης όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μόσχα.

Η επικοινωνία αποτέλεσε πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς που ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας ειδικότερα. Ο ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στη γερμανίδα καγκελάριο για την ενίσχυση της απειλής βίας από την πλευρά των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, “που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων πολιτών και ολόκληρου του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας".

Το ΝΑΤΟ έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των πρέσβεων του στις Βρυξέλλες με ανακοίνωσή του αργά την Κυριακή το βράδυ χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας.

Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να ανακαλέσει τα στρατεύματά της στις βάσεις της στην Κριμαία και να σταματήσει από την όποια ανάμειξη στην Ουκρανία.

«Καλούμε και τα δύο μέρη να επιδιώξουν άμεσα την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης μέσω διμερούς διαλόγου με διεθνή διαμεσολάβηση… και με την αποστολή διεθνών παρατηρητών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή του.

Ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας, αντιναύαρχος Ντενίς Μπερεζόφσκι ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας και κάλεσε τους ναυτικούς να μην υπακούουν στην παράνομη, όπως είπε, ηγεσία Κιέβου. Είχε διοριστεί μόλις το Σάββατο, στη θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου!

Ο ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι εμφανίστηκε στη ρωσική τηλεόραση να δηλώνει πίστη στη φιλορωσική κυβέρνηση της Κριμαίας.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, μόλις κατά την δεύτερη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του.

Ένας άλλος ναύαρχος, ο Σεργκέι Γκαϊντούκ, τοποθετήθηκε επικεφαλής του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας. Λίγο νωρίτερα, η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια μετέδωσε ότι η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου πέρασε στις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένα στόλος που αποτελείται από 10 πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, 1.000 ένοπλοι άνδρες έχουν αποκλείσει την Κυριακή την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του.



«Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν (σ.σ. κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας) αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Για ομαλή μετάβαση των στρατιωτών του ουκρανικού κράτους στη νέα διοίκηση της Κριμαίας έκανε λόγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο Ιtar Tass επικαλούμενο πηγή της κριμαϊκής κυβέρνησης.

«Ούτε ένας πυροβολισμός δεν έπεσε... Η μετάβαση υπήρξε εξαιρετικά ειρηνική, χωρίς πυροβολισμούς ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια βίας και από τις δύο πλευρές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ρωσικό πρακτορείο η τοπική κυβερνητική πηγή.

Εκτιμά ότι ορισμένοι από τους πρώην άνδρες του ουκρανικού στρατού και οι αξιωματικοί μπορούν να δώσουν νέο όρκο πριν από το τέλος της ημέρας.

Σύμφωνα με το ΒΒC, βαριά οπλισμένοι άνδρες έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στην κριμαϊκή χερσόνησο, όπως τα αεροδρόμια, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις. Σύμφωνα με αναφορές, στις ακτές της Κριμαίας εθεάθησαν ρωσικά πολεμικά πλοία.

Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν, ή και θεωρούν παράνομη, τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, άφηναν τις μονάδες τους και παραιτούνταν. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Επίσης, καλά πληροφορημένες πηγές στην Κριμαία, δήλωσαν ότι περίπου δέκα πλοία του ουκρανικού Ναυτικού άφησαν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη από το απόγευμα του Σαββάτου.

Εξάλλου, όπως, έγινε γνωστό την Παρασκευή, η φρεγάτα "Γκέτμαν Σαγκαϊντάτσνι", ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, επέστρεψε από τη Σομαλία και ύψωσε τη σημαία του ρωσικού Ναυτικού.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και άλλες πόλεις της Ρωσίας διαδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ των Ρωσόφωνων της Ουκρανίας. Μόνο στη ρωσική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 20.000 άνθρωποι.

Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα Kυριακή ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Όπως είπε, βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ, έκλεισε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε όλα τα μη πολιτικά αεροσκάφη.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της.

«Το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλικαμώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση» τόνισε.

«Στο Κίεβο ας ξεκαθαρίσουν ποιος είναι το αφεντικό και να μην ασχολούνται μαζί μας, η Κριμαία ασχολείται μόνο με την αυτονομία της (...) θα ψηφίσουμε για να δώσουμε στην Κριμαία αυτόνομο καθεστώς» δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ θέλοντας να αποστείλει μήνυμα ότι στη ρωσόφωνη δημοκρατία αψηφούν την ουκρανική κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε προστασία από τους ναζί της (πλατείας) Μαϊντάν, ξέρουμε για τι είναι ικανοί» πρόσθεσε ο Κονσταντίνοφ.

Η Κριμαία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αυτονομία της από την Ουκρανία στις 30 Μαρτίου όπως επανέλαβε ο Κονσταντίνοφ.

«Όσοι προσφύγουν στα όπλα είναι χαμένοι και θα παταχθούν ακαριαία» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.

«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο πρακτορείο η υπηρεσία αυτή.

Εξάλλου, όπως, έγινε γνωστό το Σάββατο, η φρεγάτα "Γκέτμαν Σαγκαϊντάτσνι", ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, επέστρεψε από τη Σομαλία και ύψωσε τη σημαία του ρωσικού Ναυτικού.

Έκκληση για διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση τη διάρκεια της νύχτας. Η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει «στο συνταγματικό πλαίσιο».

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και πρέσβης του Λουξεμβούργου στον Οργανισμό, Σιλίβ Λούκας, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση ότι το Συμβούλιο επανέλαβε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πολιτικό διάλογο που θα αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της ουκρανικής κοινωνίας και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων των Ουκρανών πολιτών.

Σύμφωνα με τη Λούκας, τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την επιδείνωση της κατάστασης τονίζοντας την ανάγκη για επείγουσα αποκλιμάκωση και επιβεβαίωσαν την έκκλησή τους σε όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κινήσεις ή ρητορικές που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε από την πλευρά της ότι η Ουάσιγκτον απαιτεί την ταχεία ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δεδομένου ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείται η κατάσταση. Διευκρίνισε ότι η Ρωσία είναι μέλος τόσο του ΟΗΕ όσο και του ΟΑΣΕ, γι 'αυτό πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην αποστολή παρατηρητών να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

«Οι προσπάθειες των φανατικών δυνάμεων και να επιβάλουν κυβέρνηση στο Κίεβο για να ανατρέψουν βίαια τις τοπικές αρχές στην Ανατολή είναι απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των Ουκρανών και των Ρώσων» τόνισε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Eξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετέβη εκτάκτως την Κυριακή στην Ουκρανία στο πλαίσιο και της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Δήλωσε την υποστήριξη του στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι θα παρασχεθεί απόλυτη προστασία στους ομογενείς και ότι, αν χρειαστεί, οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την προστασία τους.

Κινητοποίηση των ρώσων στρατιωτών παρατηρείται την Κυριακή στην Κριμαία. Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.



Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους ηγέτες συμμαχικών κρατών για την κατάσταση στην Ουκρανία εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Ο πρόεδρος εργάζεται για το ζήτημα αυτό σήμερα», είπε ο Έρνεστ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, και του Βλάντιμιρ Πούτιν προσωπικά, χρησιμοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απειλώντας με κυρώσεις όπως η εκδίωξη της Ρωσίας από τη G8 και το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ απάντησε πως ενδεχόμενες προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν τη Ρωσία «θα είναι καταδικασμένες».

Να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Συνόδου της G8, της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο αποφάσισαν Γαλλία και Βρετανία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση.

Προειδοποιήσεις για απόσυρση τη συμμετοχή του από τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Χάρπερ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8» που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

H ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία απειλεί την«ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κερι.

Η Ιαπωνία, χώρα μέλος της ομάδας των G8, απηύθυνε έκκληση για σεβασμό «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Τζακάρτα όπου θα συμμετάσχει σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα «κάλεσε σθεναρά όλες τις πλευρές» που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση να σεβαστούν «το κράτος δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα».

Στην ανάγκη υπεράσπισης των Ρωσόφωνων πολιτών που βρίσκονται στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία επέμεινε πάντως το Σάββατο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι θέλησαν να τού εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

“Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία. Ρώσοι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία τους. Ο κίνδυνος για τους Ρώσους πολίτες είναι πραγματικός” σημείωσε ο Πούτιν.

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε στον Πούτιν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό ομόλογό του της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, και διεμήνυσε ότι “η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα προστασίας των νόμιμων συμφερόντων των Ρώσων πολιτών και οπλιτών στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας”. “Είναι ευθύνη των ουκρανών αξιωματούχων αν ληφθούν παράνομες αποφάσεις για χρήση βίας κατά ρώσων πολιτών” προειδοποίησε τον Γιατσένιουκ.

Ο μεταβατικός ουκρανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να ανακαλέσει την ανάπτυξη των ρώσων στρατιών στην Κριμαία, ενώ παράλληλα τού πρότεινε να προχωρήσουν σε συνομιλίες. Ο Γιατσένιουκ προειδοποίησε δε με τη σειρά του το ρώσο πρωθυπουργό ότι «στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την έναρξη του πολέμου και το τέλος κάθε σχέσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να τεθούν σε συναγερμό και έτοιμες για μάχη έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.

Tα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου πραγματοποίησαν σύσκεψη υπό τον Ομπάμα με αντικείμενο την Ουκρανική κρίση πώς θα αντιμετωπιστεί η "ρωσική εισβολή".

To Σάββατο έγινε δεκτό από τη ρωσική Άνω Βουλή το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, ενώ σε αυτήν γίνεται λόγος για "σταθεροποιητικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανική επικράτεια". Πάντως, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.





Η Μόσχα υπογράμμισε επίσης δια του εκπροσώπου της Κάτω Βουλής (Δούμα) Σεργκέι Ναρίσκιν ότι θα θεωρήσει τον Τουρτσίνοφ εγκληματία πολέμου, αν χρησιμοποιήσει βία κατά των αμάχων είτε στο νότιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, είτε στην Κριμαία.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή) επισήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: skai.gr, ΑΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών