Ανακαλύφθηκε απολίθωμα του αρχαιότερου πτερόσαυρου του κόσμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα του αρχαιότερου πτερόσαυρου του κόσμου

22:24 | 25/4/14
Ομάδα ερευνητών από ΗΠΑ και Κίνα το εντόπισαν σε βάθος 35 μέτρων στην έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας...

Το απολίθωμα του αρχαιότερου πτερόσαυρου ανακάλυψε μια ομάδα παλαιοντολόγων στην έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», οι Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές που συμμετείχαν στις ανασκαφές, δημοσίευσαν το συγκεκριμένο εύρημα  στο τελευτάιο τεύχος του περιοδικού βιολογίας «Current Biology»

Το απολίθωμα του βρέθηκε σε βάθος 35 μέτρων και φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου,

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ο «Κρυπτοδράκων» (του έδωσαν αυτήν την ονομασία από χαρακτήρα της κινεζικής ταινία «Ο τίγρης και ο δράκος») ζούσε στην περιοχή αυτή πριν από 163 εκατ. χρόνια.

Ο Κρυπτοδράκων ήταν ο πρώτος πτερόσαυρος που έφερε τα ανατομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας των πτεροδάκτυλων, που έμελλε αργότερα να κυριαρχήσουν στους αιθέρες του προϊστορικού κόσμου. Η ανακάλυψη προεκτείνει κατά περίπου 5 εκατ. χρόνια στο παρελθόν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα πτεροδακτυλιδών.

Μπορεί με βάση το απολίθωμα ο Κρυπτοδράκων να έχει άνοιγμα φτερών μόνο 1,4 μέτρα, η εξέλιξη των απογόνων του όμως ήταν αλματώδης σε τέτοιο σημείο που το άνοιγμα των φτερών τους έφταναν τα 10 μέτρα, όσο είναι δηλαδή και το άνοιγμα ενός μαχητικού F-16.

Οι πτερόσαυροι είναι η μοναδική κατηγορία ιπτάμενων ερπετών και αποτέλεσαν τα μεγαλύτερα πλάσματα που έχουν πετάξει ποτέ στον πλανήτη μας και εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια.



Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών