Γύρο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες για νέες κυρώσεις θα έχει ο Ομπάμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γύρο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες για νέες κυρώσεις θα έχει ο Ομπάμα

17:02 | 25/4/14
Επαφές με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα έχει εντός της Παρασκευής ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, μετά την παταγώδη αποτυχία της συμφωνίας της Γενεύης για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Θα μιλήσω με τους Ευρωπαίους, όχι όλους, αλλά ορισμένους ηγέτες-κλειδιά αργότερα το απόγευμα, προκειμένου να διασφαλίσω ότι μοιράζονται την εκτίμησή μου όσον αφορά το τι έχει συμβεί μετά τις διαπραγματεύσεις στης Γενεύη», σημείωσε ο κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σεούλ.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η Ουάσιγκτον έχει ήδη ετοιμάσει περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, «που είναι έτοιμες να ‘φύγουνε’».

Στους συνομιλητές του κ. Ομπάμα θα βρεθεί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία νωρίτερα την Παρασκευή επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, η γερμανίδα καγκελάριος πίεσε τον κ. Πούτιν να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης, διαμηνύοντας πως η συμπεριφορά της Ρωσίας έχει υπάρξει «απόλυτα απογοητευτική».

Οι νέες κυρώσεις δεν αναμένεται να στοχεύουν συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, σενάριο που θα μείνει σε εφεδρεία, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η επιβολή νέων ποινών κατά της Ρωσίας.

«Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι να θέσουμε τις βάσεις ώστε όταν δούμε μεγαλύτερη κλιμάκωση, ακόμα και στρατιωτική επιδρομή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να είμαστε έτοιμοι για το είδος των κλαδικών κυρώσεων που θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.

Το μήνυμα Ομπάμα έρχεται εν μέσω πληροφοριών πως οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με τις επιφυλάξεις που τρέφουν ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. απέναντι στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε διπλωματικά πως η ευρωπαϊκή καταδίκη έχει υπάρξει «αδιαμφισβήτητη».

Η Παρασκευή έχει υπάρξει μέρα νέας διπλωματικής έντασης μεταξύ Δύσης και Μόσχας, με τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να κατηγορεί τη Ουάσιγκτον πως «στρεβλώνει» τη συμφωνία της Γενεύης με νέες μονομερείς αξιώσεις, και το Κίεβο να απαντά πως το Κρεμλίνο κινδυνεύει να αρχίσει τον [Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών