Ομπάμα: Ενδεχόμενο διακοπής στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Παλαιστινιακό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ομπάμα: Ενδεχόμενο διακοπής στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Παλαιστινιακό

18:37 | 25/4/14
Η απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να επιδιώξει την συμφιλίωση με την Χαμάς "δεν βοηθά" στη διευθέτηση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα Παρασκευή από τη Σεούλ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι μπορεί να χρειάζεται μια "παύση" στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Ωστόσο η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Σεούλ, παρά την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι η παλαιστινιακή αυτή ενέργεια ακυρώνει την αμερικανική πρωτοβουλία.

"Το γεγονός ότι τελευταία ο πρόεδρος Αμπάς πήρε την απόφαση αυτή, η οποία δεν βοηθά, να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Χαμάς, αποτελεί μόνον μια επιλογή από μια μακρά σειρά επιλογών (που έγιναν) τόσο από το Ισραήλ όσο και από τους Παλαιστίνιους, οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές για την επίλυση της κρίσης", σημείωσε ο Ομπάμα.

"Φτάνουμε σε ένα σημείο στο οποίο υπάρχει ακριβώς η ανάγκη για μια παύση και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές", λύσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "αυτό που δεν έχουμε δει είναι ειλικρινά η πολιτική βούληση για να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, ειλικρινά, και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές".

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του μπορεί να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια για τις συνομιλίες από αυτήν που έχει αφιερώσει σε αυτές τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν απέκλεισε μια στροφή προς μια πραγματική συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή.

Για τον Ομπάμα μόνον μία λύση είναι δυνατή: "οι δύο πλευρές να συναντηθούν για να κάνουν πολύ δύσκολους συμβιβασμούς".

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ αρνήθηκε να απελευθερώσει έναν αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων. Η απελευθέρωσή τους προβλεπόταν από μια συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ για την επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών.

Σε αντίποινα, οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την ένταξη των Παλαιστινιακών Εδαφών σε 15 διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Ο Αμπάς που προεδρεύει της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φάταχ έθεσε στην συνέχεια μια σειρά από όρους για την συνέχιση των συνομιλιών πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Απριλίου που προβλεπόταν γι' αυτές.

Όμως το Ισραήλ ανέστειλε χθες την συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, αντιδρώντας στην απρόσμενη συμφωνία συμφιλίωσης του προέδρου Αμπάς με την ισλαμιστική Χαμάς, την οποία το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών