Οριο συνταγογράφησης υπό προϋποθέσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οριο συνταγογράφησης υπό προϋποθέσεις

21:22 | 6/5/14
Να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης να μη διακυβευθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και να υπηρετηθούν οι απαιτήσεις της τρόικα που απαιτούν συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε χαμηλά επίπεδα, επιχείρησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αποκαλύπτοντας ότι προ ημερών η τρόικα διαπίστωσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη εκτροχιάζεται και ζήτησε οριζόντια μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών σε 15% αντί της επαναφοράς του πλαφόν, ο κ.Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι το υπουργείο θα καταθέσει τοπολογία που θα αντιμετωπίζει το θέμα χωρίς να θίγει τους φαρμακοποιούς.

Θα επαναφέρει όμως το όριο συνταγογράφησης σε μία σειρά περιπτώσεων. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι διαπιστώθηκε πως η φαρμακευτική δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 ξεπέρασε τον στόχο, δημιουργώντας ʽεύλογη ανησυχίαʼ ότι αν συνεχιστεί η υπέρβαση αυτή σε βάθος μηνών, θα προκαλέσει απορρύθμιση της αγοράς, οδηγώντας το claw back σε επίπεδο πάνω από αυτό που μπορούν να αντέξουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Τονίζοντας ότι αυτό προκάλεσε την ανησυχία της τρόικα που ζήτησε προληπτικά μέτρα αντιστάθμισης, είτε πρόκειται για εφαρμογή οριζόντιας μείωσης του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, πράγμα για το οποίο δήλωσε ότι το αποφεύγει ως τώρα θεωρώντας ότι «καθιστά το όριο μη βιώσιμο για τα περισσότερα φαρμακεία» , είτε περαιτέρω μείωση της τιμής των γενοσήμων προκειμένου να προτιμούνται από τους ασθενείς, διατηρώντας την δαπάνη στα δύο δις ευρώ.

Έτσι, και για να αποφύγει όπως είπε την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς αλλά και την καταστροφή των φαρμακείων, ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα καταθέσει τροπολογία, με την οποία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων, από την προέγκριση συνταγών παρακολουθήσεως της συνταγογράφησης γιατρών, ως την θέσπιση πλαφόν εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Η κατάθεση τροπολογίας είναι απαραίτητη γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε τη δαπάνη και να αποφύγουμε τα επικουρικά μέτρα που προτείνει η τρόικα», είπε ο κ.Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι με τη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας θα δίνεται αντίστοιχη δυνατότητα δημιουργίας ορίων και ελέγχων συνταγογράφησης στα διαγνωστικά κέτνρα. Και αυτό διότι παρατήρησε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2014, παρουσιάστηκε υπέρβαση του ορίου κατά 70%. Προανήγγειλε, δε και αλλαγές στην κατανομή του claw back στις φαρμακοβιομηχανίες.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών