Σταϊκούρας: Η Ελλάδα σταθεροποιείται | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα σταθεροποιείται

16:01 | 8/5/14
Για μια Ελλάδα που πλέον σήμερα σταθεροποιείται μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στο υπό συζήτηση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση. Υπάρχει σταθεροποίηση», τόνισε, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

«Αρκεί να κοιτάξει κανείς τους στόχους του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου», είπε, εξηγώντας ότι έχουν επιτευχθεί και αναφέροντας μεταξύ άλλων την διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και το κεφάλαιο διεθνούς αξιοπιστίας που απέκτησε.

Μίλησε ακόμα για υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για δεύτερη συνεχή χρονιά, για πιο ρηχή ύφεση, για ανακοπή της αυξητικής δυναμικής της ανεργίας, για πρόσβαση της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια κ.ο.κ.


Θέτοντας δύο στόχους για το εξής, ο κ.Σταϊκούρας, μίλησε για την ανάγκη:

• Διασφάλισης των ως τώρα επιτευγμάτων και

• Μετατροπής τους σε βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα εντός της ευρωζώνης.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μίλησε για:

• Περαιτέρω επικέντρωση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, καθώς και σταδιακή μετατόπιση από την υπερβολική κατανάλωση στην αποταμίευση και την επένδυση.

• Ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και της ευρωπαικής τράπεζας επενδύσεων, θέσπιση ελληνικού επενδυτικού ταμείου, περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ δημοσίου και ιδιωτών κ.ο.κ.

• Προσπάθεια για σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, εφόσον η χώρα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

• Προώθηση σύγχρονων προγραμμάτων και ενεργητικών πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης

• Κοινωνική πολιτική όπως πχ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, του οποίου η εφαρμογή ξεκινά σε πιλοτικό επίπεδο.

• Σταδιακή βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών

• Εδραίωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους

• Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και απάτης

• Ενίσχυση και τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους

• Συνέχιση της επίτευξης βιώσιμων και διευρυνόμενων πλεονασμάτων και προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες ανάγκες και να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θυσίες της κοινωνίας, όπως είπε, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και δηλώνοντας σε αντίθεση με εκείνην ότι η κυβέρνηση μένει μακριά από πειραματισμούς στην Ευρώπη.


Σημειώνοντας πως οι στόχοι αυτής της οικονομικής πολιτικής αποτυπώνονται στο μεσοπρόθεσμο, τους κωδικοποίησε ως εξής:

1. Δεν περιγράφουμε αλλά επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα

2. Δημοσιονομικές παρεμβάσεις (αθροίζουν στα 14 δις ευρώ). Σημείωσε μάλιστα ότι το 2014 δεν περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ενστόλων που είχαν ψηφιστεί στο προηγούμενο μεσοπρόθεσμο, αντίθετα μίλησε για διανομή του κοινωνικού μερίσματος, μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και αύξηση στην κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 412 εκατ.ευρώ

3. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, η εφαρμογή διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η παροχή ρευστότητας, σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση εμφανίζεται σήμερα για τα έτη 2015-16, είπε.

4. Η χώρα εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά, είπε, επικαλούμενος και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΕ.

5. Η πολύ ψηλή ανεργία αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται τα προσεχή χρόνια. Προβλέπεται μείωση κατά 10% την προσεχή πενταετία, ενώ αυξήθηκε κατά 17% την προηγούμενη τετραετία, είπε

6. Αναφορικά με το πρόγραμμα επενδύσεων, και με στόχο τις αναπτυξιακές πράξεις, υποστήριξε ότι οι διαθέσιμοι πόροι ως το 2018 είναι περίπου 33.5 δις ευρώ

7. Το χρέος αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται τα επόμενα έτη.

8. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τουλάχιστον για τους 12 προσεχείς μήνες, είναι ήδη καλυμμένες, τόνισε.

Μιλώντας για ένα πλαίσιο με φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους, ο κ.Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι το μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παραδεχόμενος ότι όπως κάθε πρόγραμμα, έχει κινδύνους, υποστήριξε ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της καλύτερης πορείας της χώρας σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, της μακροοικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται σε καλύτερα επίπεδα από τις σχετικές προβλέψεις και του ότι η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στις διεθνείς αγορές νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

«Η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιήθηκε. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Ενισχύουμε την αξιοπιστία, ανακτούμε την αξιοπρέπεια της χώρας», είπε, παραδεχόμενος πάντως τεράστιο κόστος, με τους πολίτες να βιώνουν την παρατεταμένη ύφεση και την υψηλή ανεργία. Επανέλαβε όμως ότι «όπως ξεκίνησε από αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία η κρίση, έτσι θα γίνει και με την έξοδο από αυτή (…) Είμαστε ήδη στην αρχή αυτής της μετάβασης», συνέχισε, τονίζοντας την ανάγκη συγκλήσεων και σκληρής δουλειάς.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών