Φυσικό αέριο: «Τέλος χρόνου» για την Ουκρανία από την Gazprom | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Φυσικό αέριο: «Τέλος χρόνου» για την Ουκρανία από την Gazprom

09:00 | 16/6/14
"Τέλος χρόνου" για την Ουκρανία. Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι το Κίεβο δεν αποπλήρωσε εμπροθέσμως (μέχρι τις 09.00 ώρα Ελλάδος) τουλάχιστον μέρος του χρέους της και κατά συνέπεια θα πρέπει πλέον να προκαταβάλλει το αντίτιμο για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

"Σήμερα από τις 10.00 ώρα Μόσχας, η Gazprom, σύμφωνα με το ισχύον συμβόλαιο, έθεσε τη Naftogaz στο σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Αρχής γενομένης από σήμερα, η ουκρανική εταιρεία θα λαμβάνει μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο για το οποίο έχει πληρώσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Η ληξιπρόθεσμη οφειλή για το παρεχόμενο ρωσικό φυσικό αέριο ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια - 1.5 δισεκατομμύρια για το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2013 και 3 δισεκ. δολάρια για το διάστημα Απριλίου – Μαΐου του 2014.

Το Κίεβο απέρριψε την αύξηση της τιμής που αποφάσισε η Μόσχα στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την απομάκρυνση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο. Τότε η τιμή διαμορφώθηκε από 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια, στην υψηλότερη τιμή που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην τελευταία της πρoσφορά, η Μόσχα πρότεινε τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών