«Κάντο όπως το ΠΑΣΟΚ το 1977- 81» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Κάντο όπως το ΠΑΣΟΚ το 1977- 81»

08:56 | 16/6/14
«Κάντο όπως το ΠΑΣΟΚ το 1977-81 και όχι όπως η ΕΔΑ το 1958-61» ήταν το-βαρυσήμαντο-μήνυμα της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της «προεδρικής» τάσης ΑΡ.ΕΝ το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως θα επιμείνει στην ενσωμάτωση του κέντρου (χωρίς το κόμμα να χάσει τη ριζοσπαστικότητά του), παρά τις αντιδράσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και στελεχών της ίδιας της ΑΡ.ΕΝ. (Αριστερής Ενότητας).

Ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Real.gr, προκειμένου να ενισχύσει την επιλογή του, χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της ΕΔΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΔΑ, όπως είπε, αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 και παρά το καθεστώς βίας, τρομοκρατίας, διωγμών και πλήρους απομόνωσης από το εξωτερικό, απέφυγε να ενσωματώσει το κέντρο, με αποτέλεσμα το 1961 να πέσει από το 24% στο 14%.

Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ το 1977 ενσωμάτωσε το κέντρο, με αποτέλεσμα να φτάσει στον θρίαμβο του 48% της εκλογικής αναμέτρησης του 1981.


Οι δυο στόχοι


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει, μεταξύ άλλων, δυο άμεσους κεντρικούς πολιτικούς στόχους για το επόμενο διάστημα:

Πρώτον, να μην κατορθώσει ο Αντώνης Σαμαράς να διαμορφώσει προεδρική πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας τον απαραίτητο αριθμό των 180 βουλευτών της τρίτης ψηφοφορίας, τη στιγμή που σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 154 βουλευτές.

Δεύτερον, να μην ανασυγκροτηθεί η κεντροδεξιά ως -κατ’ ουσίαν- συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ, αλλά αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει ένα μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατίας και του -παραδοσιακού- κέντρου.


Επιβεβαίωση

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πηγές της Κουμουνδούρου επιβεβαίωναν πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Realnews ότι ο Αλ. Τσίπρας σκέφτεται ακόμα και να προσφέρει θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να μην επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.


Σύγκρουση στην ΚΠΕ - Διαφορετική εισήγηση

Στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, αναμένεται κόντρα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, με διακύβευμα το είδος της κυβέρνησης που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, η ενσωμάτωση του κέντρου ή η στροφή προς το κέντρο κ.ο.κ.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παν. Λαφαζάνη, μάλιστα, που συνεδρίασε στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα παρουσιάσει δικό της κείμενο («εναλλακτική εισήγηση») στη συνεδρίαση της ΚΠΕ.


Αποφεύχθησαν τα χειρότερα στη συνεδρίαση της ΑΡ.ΕΝ.

Στη συνεδρίαση της ΑΡ.ΕΝ., πάντως, υπήρξε σφοδρή κριτική προς την ηγεσία, κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, την έλλειψη συλλογικότητας, τον ρόλο του προεδρικού γραφείου.

Πάντως, αποφεύχθησαν τα χειρότερα, αφού η κόντρα των δυο βασικών τάσεων της ΑΡ.ΕΝ. (Τσακαλώτος vs Μηλιού) δεν έλαβε χαρακτηριστικά διάσπασης…

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr



Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών