Κάλεσμα ενότητας και πρωτοβουλίες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κάλεσμα ενότητας και πρωτοβουλίες

08:53 | 19/6/14
Κάλεσμα ενότητας απηύθυνε χθες, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ενόψει Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο και ενώ ήδη κυκλοφορούν σειρά κειμένων που αμφισβητούν τις πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας ή τις αιτιάσεις της μειοψηφίας αντίστοιχα.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε το ιστορικό προηγούμενο της ΕΔΑ του ’58, όπου ενώ είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, η αναβίωση του κέντρου τότε οδήγησε στο να χαθεί η ευκαιρία που είχαμε».

Με αυτή την φράση επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει σε ενότητα τα στελέχη του κόμματος, σε μία προσπάθεια να μην χαθεί το μομέντουμ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος πάντως αναφέρθηκε στις μεγάλες οργανωτικές αδυναμίες του κόμματος, ζητώντας να γίνει απολογισμός του ενός χρόνου λειτουργίας και θέτοντας θέμα οργανωτικής ανασυγκρότησής του σε όλα τα επίπεδα, με σχέδιο ανασυγκρότησης από την Πολιτική Γραμματεία ως τις οργανώσεις των μελών.

Εντόπισε ακόμα την ανάγκη περιφερειακής συγκρότησης των οργάνων του κόμματος, τώρα που υπάρχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. «Δεν μπορούμε να είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα και να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε εκλογικούς αντιπροσώπους σε όλα τα τμήματα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας του κόμματος, καθώς και στην Νεολαία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρόεδρος του κόμματος στην ανάγκη απολογισμού της επιτροπής προγράμματος, ώστε το φθινόπωρο –οπότε και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται εκλογές- το κόμμα να είναι σε θέση να παρουσιάσει επικαιροποιημένο το πρόγραμμά του. Μαζί με την προγραμματική εμβάθυνση όμως, έθεσε και το θέμα της ανάγκης για ενιαία εκφώνησή του.


Συμμαχίες και... προεδρική πλειοψηφία

Εκτιμώντας η Πολιτική Γραμματεία ότι η κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη και πως ενώ υπάρχει η λαϊκή απαίτηση να φύγει, οι κυβερνώντες προσπαθούν να παρατείνουν τον βίο τους δημιουργώντας την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες του κόμματος προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την προεδρική πλειοψηφία.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του στην πολιτική συμμαχιών του κόμματος. «Επιδιώκουμε την συγκρότηση μίας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας, ικανής να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές», είπε, θέση που δεν έμεινε πάντως αναπάντητη.

Εκλαμβάνοντας την αναφορά του ως έμμεση προτροπή για συμμαχίες με τη ΔΗΜΑΡ και τους «ορφανούς» ανεξάρτητους βουλευτές της Κεντροαριστεράς, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αντέδρασαν. Στο διακύβευμα του πώς αποτρέπεται η συμπλήρωση των 180, ο Στάθης Λεουτσάκος, τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής εμβάθυνσης που θα καταστήσει το πρόγραμμα πειστικό για την κοινωνία.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ανάγκη το κόμμα να έχει συμμέτοχο την κοινωνία, μιλώντας για ανάδειξη του εργατικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος και του κινήματος της Νεολαίας. «Δώσαμε μία εκλογική μάχη και την κερδίσαμε. Έχουμε τον πόλεμο μπροστά μας. Πρέπει να εμπνεύσουμε αυτοπεποίθηση στον κόσμο μας και αξιοπιστία στην κοινωνία. Αξιοπιστία προγραμματική. Τι θα κάνουμε και πώς», είπε, επιμένοντας ότι «δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε δεκανίκια στο ένοχο και αποτυχημένο πολιτικό σύστημα της Κεντροαριστεράς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν μνημονιακές επιλογές».

Ο ίδιος άλλωστε, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση στην προσπάθειά τους να εκφράσουν το στοιχείο της ανατροπής, σημειώνοντας τον κίνδυνο να τεθούν και εκείνοι στο κάδρο των διαχειριστικών δυνάμεων, δίνοντας την εικόνα ότι ένα πολιτικό προσωπικό θα ανακυκλωθεί και με εκείνους, εν είδει σωσιβίου για να διασωθεί. «Οι 180 θα αποτραπούν με τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στον λαό. Ότι ψηφίζοντας για πρόεδρο, ψηφίζεται η συνέχιση της μνημονιακής πολίτικής», είπε, αντιτασσόμενος σε τυχόν πολιτικές συναλλαγές...

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, μάλιστα, η Αριστερή Πλατφόρμα θα κατεβάσει το δικό της κείμενο συμβολής στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, με συγκεκριμένα σημεία για το κόμμα, την συλλογικότητα, το πρόγραμμα και τις συμμαχίες του κόμματος, ενώ την τελική του στάση δεν θα την αποφασίσει παρά στο τέλος, όταν θα έχουν γίνει οι τοποθετήσεις των στελεχών και το κείμενο που θα πηγαίνει προς ψήφιση θα έχει πάρει την τελική του μορφή.

Στο μεταξύ έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο ακόμα κείμενα, αυτό των 53 στελεχών της Αριστερής Ενότητας και εκείνο του Αλέξη Μητρόπουλου και του Διονύση Τεμπονέρα, αμφότερα με παρατηρήσεις για τους προεκλογικούς χειρισμούς της Κουμουνδούρου και επισημάνσεις για το μέλλον, από διαφορετική σκοπιά το καθένα.

Στην Πολιτική Γραμματεία, πάντως –η οποία θα συνεχιστεί σήμερα- επεξεργάστηκαν και χθες την εισήγηση που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή για έγκριση, στη βάση κειμένου που εκπόνησε η αρμόδια τριμελής επιτροπή (Παπαδόπουλος, Πουλάκης, Καλύβης).

Σε αυτό πέραν από την αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογικών αναμετρήσεων και τις αναφορές στις συμμαχίες με στόχο την συγκρότηση «πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής ριζοσπαστικής συμμαχίας» με στόχο την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές, τονίζεται και η ανάγκη στήριξης των κοινωνικών αγώνων και συμβολής στην ανάπτυξη ενός μαζικού πολύμορφου κοινωνικού μηνύματος.

Γίνεται λόγος για την ανάγκη εμβάθυνσης και αποσαφήνισης του προγράμματος του κόμματος, καθώς και οργάνωσης της Νεολαίας του. Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στην χρησιμότητα της Περιφέρειας Αττικής που κερδήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας χώρος που θα δοκιμαστεί το κόμμα και με στόχο να αποτελέσει παράδειγμα περιφερειακής διοίκησης.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών