08:44 | 14/7/14
Την ενόχληση των Αζέρων για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) μεταφέρει ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.
Με συνέντευξή του στη Realnews δηλώνει την ικανοποίηση της χώρας του για την επίσκεψη του Αζέρου Προέδρου στην Ελλάδα, ταυτόχρονα, όμως, ασκεί κριτική στην Ε.Ε. για τη στάση της στην ενεργειακή πολιτική.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν;
Και οι δύο πλευρές - Αζερική και Ελληνική – συμφωνούν στην εκτίμηση τους σχετικά με την επιτυχή έκβαση της επίσκεψης. Ο Πρόεδρος Ilham Aliyev τόνισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και των συνομιλιών του στην Αθήνα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα - δηλαδή, από τη στιγμή της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα το 2009 - οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας έχουν φθάσει σε επίπεδο στρατηγικής σημασίας και ότι η Ελλάδα έχει γίνει για το Αζερμπαϊτζάν ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην Ευρώπη.
Πως εκτιμάτε την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων;
Οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας βρίσκονται σήμερα σε ένα ποιοτικά καινούριο, πιο υψηλό επίπεδο ανάπτυξης. Βασίζονται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, αλληλοκατανόησης των συμφερόντων, στην επιδίωξη αμοιβαίου οφέλους. Χαρακτηρίζονται από μια ευρεία ατζέντα και ένα ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, ειλικρινή και αξιόπιστο διάλογο.
Μεταξύ των δύο χωρών μας παρατηρείται ενεργή αλληλεπίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους διεθνούς οργανισμούς, εντατικοποιούνται οι επαφές μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, αναπτύσσεται δυναμικά η συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, των ανταλλαγών αθλητών και νέων. Σε γενικές γραμμές, το αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ των δυο λαών μας για την ιστορία και τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία αυξάνεται μέρα με τη μέρα - αυτό είναι το νέο και πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των σχέσεών μας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν κάποιες συμφωνίες. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτές.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχουν υπογραφεί τρεις συμφωνίες: σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, στον τομέα της νεολαίας, καθώς και σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ευκαιρία, η εφαρμογή της συμφωνίας για την συνεργασία στον τομέα της νεολαίας ξεκίνησε την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την υπογραφή – στις 17 Ιουνίου ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν Azad Rahimov μετέβη στη Θεσσαλονίκη για μια επίσκεψη εργασίας και συζήτησε με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη αλλά και με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό, συγκεκριμένα θέματα και σχέδια συνεργασίας στους τομείς αθλητισμού και νεολαίας.
Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα ΕΕ;
Το έγγραφο αυτό είναι σημαντικό για εμάς τόσο από πολιτικής, όσο και από τεχνικής πλευράς. Επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η προσήλωση στις αρχές της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων είναι το θεμέλιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Σε σημερινές συνθήκες, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας κατέλαβαν σχεδόν το 20% της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν, όταν αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε γύρω μας περιοχές, η θέση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και για το Μπακού και για την Αθήνα.
Από τεχνικής πλευράς, πολύ σημαντική για το Αζερμπαϊτζάν είναι η εμπειρία και η τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποια είναι η θέση του Αζερμπαϊτζάν για το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;
Κατ 'αρχάς, δεν στοχεύουμε στην ένταξή στην ΕΕ, επίσης δεν μας ενδιαφέρει το μοντέλο της Συμφωνίας σύνδεσης, το οποίο ακολουθούν η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία. Το Αζερμπαϊτζάν, σε αντίθεση με τις προαναφερόμενες χώρες, είναι ενεργό μέλος ενός ευρύτερου φάσματος οργανώσεων: του Κινήματος των Αδεσμεύτων, της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και άλλων. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού και πολιτιστικού χώρου. Παίζει έναν στρατηγικά σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση όχι μόνο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ με την Κεντρική Ασία και τον μουσουλμανικό κόσμο εν γένει. Με την κυριολεκτική έννοια του όρου, μέσω της χώρας μας περνούν τα σύνορα μεταξύ της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο η ΕΕ είναι σημαντική για το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους κατά το σχηματισμό της στρατηγικής των σχέσεων της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν.
Δεύτερον, ενδιαφερόμαστε για τον σχηματισμό της στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΕ σε όλους τους τομείς.
Υπολογίζουμε στο άνοιγμα των αγορών της ΕΕ για τα προϊόντα, τις επενδύσεις και την ενέργεια μας. Σήμερα η ΕΕ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν - το 2013 ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 18 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας.
Επίσης, για εμάς είναι σημαντική και η συνεργασία στον τομέα εκπαίδευσης και νέων τεχνολογιών, βελτίωσης της ποιότητας του επιπέδου διαβίωσης της κοινωνίας μας.
Αναμένουμε από την ΕΕ την πολιτική υποστήριξη της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας μας, την πιο ενεργή θέση στην λύση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, βάσει των συναφών Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την διασφάλιση της ασφάλειας τόσο στην χώρα μας, όσο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με την ΕΕ θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και ταυτόχρονα να έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Έτσι, τώρα συζητάμε το θέμα της δημιουργίας με την ΕΕ σχέσεων Strategiс Modernization Partnership.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν καθόλου θέματα συνεργασίας στον τομέα των επιχειρήσεων και αζερικών επενδύσεων στην οικονομία της Ελλάδας;
Σίγουρα, ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα στις συνομιλίες κορυφής. Επιπλέον, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Aliyev με τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες. Η θέση μας είναι πολύ σαφής και ο Πρόεδρος μας την επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και συνομιλιών στην Αθήνα - μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία, στον τομέα της ενέργειας αλλά και πέρα από αυτόν, και είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε νέα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.
Είστε ευχαριστημένος με την πρόοδο του έργου ΤΑΡ στην Ελλάδα;
Σε γενικές γραμμές, είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο του έργου. Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, το γραφείο του ΤΑΡ συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινότητες και Δήμους στις περιοχές όπου περνάει ο αγωγός.
Παράλληλα, αναμένουμε την ταχεία ολοκλήρωση όλων των εγκρίσεων, κυρίως της ESIA (Environmental and Social Impact Assessment), για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Νότιος Διάδρομος, μέρος του οποίου αποτελεί το ΤΑΡ, είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην ιστορία της Ευρώπης. Το κόστος του φτάνει τα $ 45 δισεκατομμύρια και το Αζερμπαϊτζάν είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο έργο αυτό. Ως εκ τούτου, μας ενδιαφέρει να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου. Άρα όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται οργανωμένα και έγκαιρα.
Πρέπει, επίσης, να υπολογίζουμε ότι η απόσβεση των επενδύσεων μας στο έργο αυτό θα γίνει μόνο σε 10-15 χρόνια, ενώ η Ελλάδα, καθώς και οι άλλες χώρες διέλευσης - η Γεωργία, η Τουρκία, η Αλβανία - θα επωφεληθούν από την επένδυση αυτή αμέσως, μόλις την πραγματοποιήσουν.
Έτσι, θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι αναμένουμε η κυβέρνηση της Ελλάδας και το TAP να δουλεύουν οργανωμένα, αποτελεσματικά και υπεύθυνα με στόχο την γρήγορη επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.
Σε γενικές γραμμές, σε ό, τι αφορά το έργο TAP, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το έργο θα είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη της Ελλάδας και την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, αλλά και για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Συναφώς, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εταιρείες από το Αζερμπαϊτζάν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην υλοποίηση του έργου TAP στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφέρομαι σε πολύ ισχυρές επιχειρήσεις, με μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων μεγάλων έργων στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι έχουμε μεγάλες προοπτικές στον τομέα της συνεργασίας και των επενδύσεων. Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ilham Aliyev, το έργο θα δημιουργήσει μια νέα μορφή συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Τι γίνεται με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ;
Η εταιρεία SOCAR ήρθε στην Ελλάδα την πλέον κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής της, δίνοντας έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» στην οικονομία της και το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Δεν ήταν μια εύκολη για μας απόφαση – όπως γνωρίζετε, καμία άλλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία δεν πήρε το ρίσκο, δεν έλαβε μέρος στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ. Και νιώθουμε χαρούμενοι που η ελληνική κυβέρνηση το κατανοεί και το εκτιμά ιδιαίτερα.
Όμως, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ είναι αδικαιολόγητα παρατεταμένη και πρώτ’ απ’ όλα λόγω της γραφειοκρατίας της Κομισιόν. Αλλά τώρα, χάρη στην ενεργή θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και την προσωπική του παρέμβαση, η διαδικασία έφυγε από το "σημείο μηδέν". Στις 29 Μαΐου η РАЕ παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προκαταρκτική της απόφαση σχετικά με την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Αναμένουμε από τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού την έγκριση της παρούσας απόφασης μέχρι τις 29 Ιουλίου. Μόλις αυτό επιτευχθεί, η SOCAR θα αποκτήσει άμεσα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του 66% της εταιρείας.
Η θέση μας στο θέμα της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ είναι ξεκάθαρη. Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους όρους του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, όμως δε θα δεχτούμε κανένα όρο με διακρίσεις εις βάρος μας, που θα περιόριζε τα δικαιώματα μας στην εταιρεία και τον έλεγχο μας πάνω στα στρατηγικά ζητήματα της ανάπτυξής της. Αναφέρομαι σ’ αυτό ανοιχτά επειδή υπήρχε προηγούμενη προσπάθεια των Βρυξελλών για την υποβάθμιση της θέσης της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ στο επίπεδο «του ιδιοκτήτη με τα περιορισμένα δικαιώματα». Κάτι τέτοιο είναι μη αποδεκτό. Η SOCAR είναι μια σοβαρή εταιρεία, συνάπτει σοβαρές συνεργασίες, διεξάγει σοβαρή δραστηριότητα σε πολλά κράτη του κόσμου και έτσι αναμένει μια σοβαρή αντιμετώπιση.
Θα ήθελα να σημειώσω πως η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης είναι καθοριστικής σημασίας και για την Ελλάδα αλλά και για το Αζερμπαϊτζάν, επειδή θα ανοίξει νέες προοπτικές για πιο ευρεία συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας και των συναφών τομέων της οικονομίας. Και γενικά θα δώσει «πράσινο φως» στις μελλοντικές αζερικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
Οι Ελληνες γνώρισαν και την Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν Mehriban Aliyeva σε αυτή την επίσκεψη...
Η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν κα Aliyeva κατά τις επισκέψεις της στο εξωτερικό παραδοσιακά δίνει μεγάλη προσοχή στους φιλανθρωπικούς σκοπούς και την ανάπτυξη της ανθρωπιστικής και πολιτιστικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Έτσι έγινε και αυτή τη φορά. Επισκέφθηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ”, όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, προσωπικό του νοσοκομείου και τους μικρούς ασθενείς του. Επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Επίσης, της απονεμήθηκε η ειδική τιμητική διάκριση “OLYMPIC EXCELLENCE” της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για τη συμβολή της στην προώθηση των ολυμπιακών αξιών και την υποστήριξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Παρεμπιπτόντως, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς άξονες της διμερούς μας συνεργασίας.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα με πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις, μια χώρα που αποτελεί την μουσική πρωτεύουσα του Καυκάσου. Ως εκ τούτου, η πρόεδρος του Ιδρύματος Heydar Aliyev κα. Mehriban Aliyeva κάνει πολλά και για την ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας. Μάλιστα πολύ πρόσφατα, στις 6 Ιουνίου, στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία δόθηκε συναυλία μουσικής από το Αζερμπαϊτζάν, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Heydar Aliyev. Στις 27 Σεπτεμβρίου το Ιδρύμα Heydar Aliyev σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την παράσταση του Αζερικού Κρατικού Χορευτικού Συγκροτήματος.
Το γεγονός ότι τo Ίδρυμα Heydar Aliyev ήρθε στην Ελλάδα με τα έργα του μαρτυρεί ότι η Ελλάδα μπήκε στις προτεραιότητες όχι μόνο της περιφερειακής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και της πολιτιστικής του διπλωματίας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα πρώτα αυτά έργα θα ακολουθήσουν και άλλα και ότι θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας.
Στην ΑΛΕΞΙΑ ΤΑΣΟΥΛΗ
Πηγή: real.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων