Ερώτηση του Κώστα Κόλλια για την επιδημία καταρροϊκού πυρετού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ερώτηση του Κώστα Κόλλια για την επιδημία καταρροϊκού πυρετού

15:38 | 11/7/14
Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Την ερώτηση που υπογράφει πρώτος ο κ.Κόλλιας συνυπογράφουν πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κυρίως από την Πελοπόννησο, αλλά και από άλλους Νομούς.


Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Ανέλαβα την πρωτοβουλία να καταθέσω ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος έχει πλήξει τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες αιγοπρόβατα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει προ ημερών η αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία, έχουν ήδη διαπιστωθεί μολύνσεις σε κοπάδια, ενώ πολλά περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση, ώστε τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν.

Ευτυχώς στην Κορινθία το φαινόμενο δεν έχει ακόμα εξαπλωθεί, πλην όμως θεώρησα χρέος μου να κινητοποιήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω της ερώτησης που κατέθεσα, διότι είναι βέβαιο ότι, χωρίς προληπτικά μέτρα, σύντομα τα κρούσματα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο και στο Νομό μας.

Πέρα όμως από τις πιθανές επιπτώσεις στην περιοχή μας, η παρέμβαση είναι απαραίτητη διότι εάν η επιδημία δεν ελεγχθεί άμεσα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ήδη κοπάδια της Πελοποννήσου βρίσκονται σε καραντίνα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, σημαίνει τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για την ποιμενική κτηνοτροφία, αφού τα ζώα που δεν σταβλίζονται απειλούνται πολύ περισσότερο σε σχέση με ζώα που ζουν σε κλειστές εγκαταστάσεις, όπου οι προληπτικοί ψεκασμοί και οι εντομοκτονίες είναι πολύ πιο αποδοτικές.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα κοπάδια που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Η αρωγή επομένως που πρέπει να δοθεί στους κτηνοτρόφους αφορά αφενός την πρόληψη και αφετέρου τη διευκόλυνση και την ανακούφισή τους από τα επιπλέον κόστη που προκαλεί ο καταρροϊκός πυρετός.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ζητώ στην ερώτησή μου την δωρεάν παροχή εντομοκτόνων, ώστε να εξαλειφθούν τα έντομα που διαδίδουν την ασθένεια, καθώς και να προσληφθούν έκτακτοι κτηνίατροι που θα ελέγχουν τα κοπάδια και θα συνδράμουν τους κτηνοτρόφους. Επίσης, θέτω το ζήτημα των ελέγχων σε κοπάδια που μετακινούνται, ώστε να προληφθεί τυχόν εξάπλωση της νόσου.

Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση και την ανακούφιση των παραγωγών, πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει μέριμνα για τη χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους τα κοπάδια των οποίων έχουν μπει σε καραντίνα και δεν μπορούν να βοσκήσουν. Και βεβαίως, πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να εξετάσει πώς θα αποζημιώσει τους παραγωγούς, τόσο για την απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής, όσο βεβαίως και για την απώλεια κεφαλαίου, δηλαδή για τα θανόντα ζώα. Και οφείλω να επισημάνω ότι αυτές οι απώλειες είναι και μακροπρόθεσμες, δεδομένου ότι η ασθένεια προκαλεί αποβολές σε ζώα που κυοφορούν, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Αναμένω την ανταπόκριση των Υπουργείων σε αυτά τα ζητήματα, πλην όμως θα επιδιώξω άμεσα και συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να υποστηρίξω την ερώτησή μας. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα στους πληγέντες νομούς, είναι όμως ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας η κινητοποίηση να συνεχίσει και να ενταθεί, ώστε και η επιδημία να μην επεκταθεί, αλλά και να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι δεν διαθέτουν κανένα οικονομικό μέσο να ανταποκριθούν σε τέτοιες καταστροφές χωρίς την αρωγή της πολιτείας.»

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών