Τερματίζουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του Ιράκ οι Κούρδοι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τερματίζουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του Ιράκ οι Κούρδοι

14:11 | 11/7/14
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η κουρδική πολιτική παράταξη τερματίζει κάθε συμμετοχή στην ιρακινή κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, σύμφωνα με τις οποίες οι Κούρδοι παρέχουν άσυλο στους σουνίτες τζιχαντιστές στην πρωτεύουσά τους Αρμπίλ.

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν τις συμμετοχές τους σε κυβερνητικές συνεδριάσεις.

Ωστόσο ο κ. Ζεμπάρι διευκρίνισε στο πρακτορείο Reuters ότι οι κούρδοι υπουργοί σταματούν από σήμερα και τη διαχείριση των υποθέσεων στα υπουργεία Εξωτερικών, Μετανάστευσης, Υγείας και στην αντιπροεδρία της ιρακινής κυβέρνησης.

Διευκρίνισε πάντως πως οι κούρδοι βουλευτές θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης εθνικής ομόνοιας.

Η κρίση που έχει αδράξει το Ιράκ από τις αρχές Ιουνίου λόγω της επέλασης σουνιτών ανταρτών έχει εγείρει το ενδεχόμενο αυτονόμησης του αυτόνομου κουρδικού θύλακα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Κούρδοι μαχητές έχουν καταλάβει την πλούσια πετρελαιοπαραγωγό πόλη της Κιρκούκ, που θα μπορούσε να τους αποφέρει έσοδα που θα καθιστούσαν αχρείαστη κάθε οικονομική υποστήριξη από τη Βαγδάτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών