Ευρωσκεπτικιστική χροιά στον βρετανικό κυβερνητικό ανασχηματισμό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ευρωσκεπτικιστική χροιά στον βρετανικό κυβερνητικό ανασχηματισμό

19:35 | 15/7/14
Ως μήνυμα ότι «η Βρετανία προσμένει με ενθουσιασμό την εμπλοκή της στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε.» περιέγραψε την τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας κατά τον σημερινό ανασχηματισμό ο Φίλιπ Χάμοντ.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Άμυνας της χώρας διαδέχεται τον Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ο κ. Χάμοντ συνοδεύεται από τη φήμη του ευρωσκεπτικιστή, φήμη που έχει ενισχυθεί από δημόσια δήλωσή του προ μηνών ότι θα προτιμούσε την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. αν δεν προωθούνταν οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει το Λονδίνο.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την προαγωγή του στο Φόρεϊν Όφις, ο 58χρονος πολιτικός είπε στους Times ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. «Μπορούμε να διευθετήσουμε τις ανησυχίες του βρετανικού λαού και πολλών άλλων λαών στην Ευρώπη αναφορικά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία την οποία ο βρετανικός λαός θα επικυρώσει σε δημοψήφισμα», ανέφερε ο κ. Χάμοντ.

«Η θέση είναι μας είναι πολύ σαφής: δε θα είναι οι πολιτικοί σε δωμάτια γεμάτα καπνό που θα αποφασίσουν αν η συμφωνία είναι η σωστή – θα είναι ο βρετανικός λαός που θα αποφασίσει με δημοψήφισμα αν η συμφωνία είναι η σωστή και η συμφέρουσα για τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα», συμπλήρωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Επισημαίνεται εξάλλου πως παρελθόν από τη βρετανική κυβέρνηση αποτελεί πλέον ένας από τους πιο ένθερμους ευρωπαϊστές στις τάξεις των Συντηρητικών, ο επί δεκαετίες βουλευτής Κεν Κλαρκ, μέχρι χθες υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

Την ίδια ώρα η πιο ευρωσκεπτικιστική μερίδα του βρετανικού Τύπου εστιάζει στον αποκλεισμό της πιθανότητας αλλαγών στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε. από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της επιλογής του για τη θέση του νέου Προέδρου της Κομισιόν. Όπως σχολιάζεται, ο κ. Γιούνκερ «χάραξε πορεία σύγκρουσης» με τον Ντέιβιντ Κάμερον που επιθυμεί περιορισμούς στην έλευση Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών