Νόμο-κλειδί για Κουδρικό και υποψηφιότητα Ερντογάν υπέγραψε ο Γκιούλ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νόμο-κλειδί για Κουδρικό και υποψηφιότητα Ερντογάν υπέγραψε ο Γκιούλ

21:58 | 15/7/14
Νόμο που για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους κούρδους αντάρτες ενέκρινε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης...

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται λιγότερο από ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές τις 10 Αυγούστου, όπου ο νυν πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί να κερδίσει τον προεδρικό θώκο από τον πρώτο γύρο, ευελπιστώντας και στην υποστήριξη της κουρδικής μειονότητας.

Ο νέος νόμος προστατεύει από πιθανές ποινικές διώξεις όσους εμπλέκονται στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό και την επανένταξη των κούρδων ανταρτών, καθώς επίσης θα παρέχει νομική προστασία σε όσους μετέχουν σε συναντήσεις με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Οι πολιτικοί που εκπροσωπούν την κουρδική μειονότητα επιδίωκαν από καιρό ένα τέτοιο νομοσχέδιο για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος δίωξης όσων συμμετέχουν στις συνομιλίες, σε περίπτωση που το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία μελλοντικά μεταβληθεί και στραφεί εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Ερντογάν έχει επενδύσει σημαντικά στις ειρηνευτικές προσπάθειες, διευρύνοντας τα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα των Κούρδων με κίνδυνο ακόμη και να αποξενώσει τμήμα της δικής του πολιτικής βάσης.

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η 30ετής εξέγερση που έχει προκαλέσει το θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Μέχρι τώρα ωστόσο υπήρξαν λίγες νομικές διατάξεις που προστάτευαν όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) του Οτσαλάν, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις τουρκικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών