HRW: Συστηματικοί σκοτωμοί και πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Αίγυπτο μετά την πτώση Μόρσι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

HRW: Συστηματικοί σκοτωμοί και πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Αίγυπτο μετά την πτώση Μόρσι

13:23 | 12/8/14
Βαρύτατο κατηγορώ κατά των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού της Αιγύπτου για το θάνατο εκατοντάδων οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο, εξαπολύει η φιλανθρωπική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

Μετά από μεγάλη έρευνα 12 μηνών, η οργάνωση καταγγέλλει «συστηματικής φύσεως» σκοτωμούς διαδηλωτών που «κατά πάσα πιθανότητα αναλογούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», και ζητά τη διενέργεια έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ερευνητές της οργάνωσης διαπίστωσαν πως τα σώματα ασφαλείας χρησιμοποίησαν εσκεμμένα υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών με πολιτικά κίνητρα.

Η HRW ζητά μάλιστα να ερευνηθούν οι ρόλοι που διαδραμάτισαν ο νυν πρόεδρος και τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τουλάχιστον 10 άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο κ. αλ-Σίσι, ως αρχηγός του στρατού, ήταν ο άνθρωπος που διέταξε την ανατροπή Μόρσι και στη συνέχεια επέβλεψε την

Οι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους κατά τις πολυήμερες οδομαχίες που σημειώθηκαν στο Κάιρο και άλλες πόλεις μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, στις αρχές Ιουλίου.

Περισσότεροι από 1.150 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Οι ταραχές κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, όταν μόνο σε μία ημέρα σκοτώθηκαν 817 άνθρωποι κοντά σε έναν από τους δύο καταυλισμούς διαμαρτυρίας των διαδηλωτών. Σύμφωνα μάλιστα με την HRW, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων κατά πάσα πιθανότητα υπερβαίνει τα 1.000.

Πρόκειται για «έναν από τους μεγαλύτερους σκοτωμούς διαδηλωτών σε μία μέρα στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της HRW, Κένεθ Ροθ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών