Νέες ασκήσεις ισορροπίας με την τρόικα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νέες ασκήσεις ισορροπίας με την τρόικα

08:41 | 20/10/14
Νέες ασκήσεις ισορροπίας με την τρόικα

Η επαναφορά στη μεταρρυθμιστική γραμμή ενόψει της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης δε λύνει τις εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις - Η αξιολόγηση όμως είναι το κλειδί για χαλάρωση των όρων ενός μετα- μνημονίου

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την προσφυγή σε μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης στην προσπάθεια να σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε ένα μετα-μνημόνιο. Κλειδί όμως για τη χαλάρωση των όρων (καθώς αυτό είναι στην πραγματικότητα το αντικείμενο συζήτησης) παραμένει η δεύτερη φάση της αξιολόγησης από την τρόικα. Και εκεί ήδη παρατηρούνται οι πρώτες ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ πιστωτών και εσωτερικών πολιτικών αναγκών.

Το κεντρικό μήνυμα του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι πως μόνο με την τήρηση των δεσμεύσεων και την επίδειξη μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους και την “επόμενη ημέρα”, η οποία όμως παραμένει θολή και ασαφής ενώ ο χρόνος έναρξης της αρχίζει να... διαστέλλεται, καθώς η Αθήνα διαπίστωσε με τον πλέον σκληρό τρόπο ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο όμως αναζητούν τρόπο μετάθεσης των πλέον “ζόρικων” θεμάτων της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων με τους εκπρόσωπους των πιστωτών (όπως το ασφαλιστικό) για αργότερα, ενώ προκρίνουν τις αλλαγές στα εργασιακά (lock out, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο) ως αντάλλαγμα για τα μείζονα. Την ίδια στιγμή, η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του νέου μισθολογίου στο δημόσιο αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις και στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου οι μεταρρυθμιστές μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας έχουν πάρει πάλι το πάνω χέρι έναντι της “λαϊκής δεξιάς”.

Και ενώ η Νέα Δημοκρατία δυσαρεστείται όταν βλέπει τον εταίρο της να σπεύδει να διεκδικήσει τα πρωτεία “ευαισθησίας”, βρίσκεται από την άλλη πλευρά αντιμέτωπη με τη διαπίστωση ότι η διγλωσσία από ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πολλώ δε μάλλον που ειδικά οι Γερμανοί θεωρούν ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει το 50% των δεσμεύσεων της, καθώς για πολλά εκ των συμφωνηθέντων που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν προχωρήσει οι εφαρμοστικοί νόμοι. Για αυτό και το μήνυμα του Βερολίνου, ανεξαρτήτως των διαφορών αποχρώσεων στο λόγο Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (που αντανακλά μάλλον τις διαφορές στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο των δύο εταίρων της κυβέρνησης Μέρκελ), είναι πως μόνο εφόσον εφαρμοστεί μέχρι κεραίας το τρέχον πρόγραμμα, μπορεί να συζητηθεί η -υπό όρους- έξοδος από το μνημόνιο.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών