16:48 | 9/10/14
Συνέντευξη στο Bloomberg έδωσε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για το πρόγραμμα στήριξης και τον τερματισμό της εκταμίευσης της βοήθειας προς τη χώρα μας
Την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την απασχόληση στο Μιλάνο.Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία. «Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που έχουν χορηγήσει 240 δισεκ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα - κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».
Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.
Τα ελληνικά ομόλογα είχαν φέτος την καλύτερη επίδοση στους δείκτες του Bloomberg, αποφέροντας κέρδη 20% έως σήμερα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η απόδοσή τους, μειώθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 6,61%, αναφέρει το Bloomberg.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςΔΝΤΕυρωζώνηΠολιτική
Σχετικά άρθρα