Μαζεύουν κομμάτι- κομμάτι την μαρμάρινη πόρτα του τρίτου θαλάμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαζεύουν κομμάτι- κομμάτι την μαρμάρινη πόρτα του τρίτου θαλάμου

20:02 | 9/10/14
Μαζεύουν κομμάτι- κομμάτι την μαρμάρινη πόρτα του τρίτου θαλάμου

Από την ερχόμενη εβδομάδα τα… σπουδαία στην ανασκαφική έρευνα

Με το βλέμμα στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας είναι όλοι στην Αμφίπολη καθώς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου και να αποκαλυφθούν κάποια από τα μυστικά του θαλάμου.

Στο μεταξύ η ανασκαφική ομάδα μαζεύει κομμάτι- κομμάτι τη μαρμάρινη πόρτα της τρίτης πύλης, φτάνοντας έτσι τα πέντε στο σύνολο. Ενώ παράλληλα αναζητούνται τμήματα του οικοδομήματος που υπήρχαν και δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Οι πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα xronometro.com , αφήνουν να εννοηθεί ότι με την νέα εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του τρίτου θαλάμου οπότε θα έχουμε και τις πρώτες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή το χώμα συνεχίζει να είναι γύρω στο ενάμιση μέτρο μπροστά από την τρίτη πύλη και φυσικά πολύ περισσότερο πίσω, στον τρίτο θάλαμο. Το χαμήλωμα περαιτέρω του χώματος στον δεύτερο θάλαμο αναμένεται να φέρει στο φως και τις δύο μαρμάρινες πλάκες, της οροφής, που ακόμη αναζητούνται ενώ στο τρίτο θα αποκαλύψει την σκάλα και την μικρή πύλη, στο τέλος των σκαλοπατιών!

Από την στιγμή που έχει βρεθεί το μαρμάρινο θύρωμα, σύμφωνα με τα συμβατικά δεδομένα θα πρέπει στο τέλος της σκάλας να βρίσκεται μια πύλη που θα οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο, άρα το πιθανότερο είναι η πύλη των 0,96 εκατοστών να μας φέρει στον προθάλαμο του χώρου ταφής. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις του γεωλόγους της ανασκαφικής ομάδας το οικοδόμημα πλησιάζει σε βράχο, άρα είναι πολύ πιθανό η πύλη των 0,96 εκατοστών να οδηγεί σε μια εσοχή του βράχου όπου θα βρίσκεται και ο ταφικός θάλαμος, όπου κατά τις μακεδονικές συνήθειες θα πρέπει να έχει όψη ναού, με κολώνες και αέτωμα. Αν είναι έτσι θα έχει ενδιαφέρον η τεχνοτροπία του, θα είναι σε κλασική αρχαιοελληνική γραμμή, όπως ο τάφος του Φιλίππου ή θα έχει επιρροές από την Αίγυπτο;

Τα παραπάνω, είναι η πιο φυσιολογική εξέλιξη με βάση την μορφολογία των μακεδονικών τάφων, ωστόσο, έρχονται και παρεμβάλλονται οι γεωφυσικές μελέτες και με βάση αυτές, διατυπώνονται εκτιμήσεις που ίσως να ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα και να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεραστίων διαστάσεων ταφικό συγκρότημα. Ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε σε πρόσφατες δηλώσεις της ούτε και η γεν. γραμ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.

Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται νέες συνθήκες ανασκαφής και νέα δεδομένα όσον αφορά την σύνθεση της ανασκαφικής ομάδας αφού θα χρειαστεί ενίσχυση και με άλλους ειδικούς επιστήμονες, καθώς πλέον θα πρέπει να εργαστούν σε συνθήκες στοάς και σπηλαιολογίας, γεγονός που καθιστά το έργο πιο δύσκολο και πιο χρονοβόρο.

Σχετικά Άρθρα 


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών