Μεταξύ Αζέρων και Κομισιόν το Μαξίμου για το ΔΕΣΦΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μεταξύ Αζέρων και Κομισιόν το Μαξίμου για το ΔΕΣΦΑ

22:34 | 11/11/14
Μεταξύ Αζέρων και Κομισιόν το Μαξίμου για το ΔΕΣΦΑ

Γιατί κρατήθηκε μυστική από την ελληνική πλευρά η χθεσινή συνάντηση του Σαμαρά με τον πρόεδρο της SOCAR

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR ήταν το αντικείμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, κρατήθηκε όμως μυστική από το Μαξίμου και γνωστοποιήθηκε σήμερα με ανακοίνωση της αζέρικης εταιρείας στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SOCAR οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του εθνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Αζέροι είχαν ως φαίνεται τους λόγους τους να δημοσιοποιήσουν τη συνάντηση στο πλαίσιο πίεσης προς την Αθήνα, η οποία θέλει φυσικά να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα φέρει στα ταμεία του ελληνικού κράτους 400 εκ ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, βρίσκεται όμως σε δύσκολη θέση καθώς πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις της πώλησης όσον αφορά στον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου.

Η ανησυχία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι η SOCAR είναι και παραγωγός και μεταφορέας και πάροχος φυσικού αερίου και άρα η απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ μπορεί να της επιτρέψει να εμποδίζει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας είχε δηλώσει μετά την ανακοίνωση της έρευνα της Κομισιόν και πριν τη συνάντηση του με τον κ.Σαμαρά ότι δεν αποκλείεται η SOCAR να αποσύρει το ενδιαφέρον της για το ΔΕΣΦΑ, σημειώνοντας με νόημα ότι: “Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τη συμφωνία αυτή από ό,τι εμείς” και ότι: “Υπάρχουν πολύ πιο προσοδοφόρες και επικερδείς επενδύσεις από τη συγκεκριμένη στις οποίες μπορούμε να στραφούμε”.

Αντίστοιχη εμπλοκή είχε σημειωθεί πριν ενάμιση περίπου χρόνο και με τη ρωσική Gazprom, η οποία ενδιαφερόταν για τη ΔΕΠΑ, αποσύρθηκε όμως τελικά επικαλούμενη τα υψηλά χρέη ιδιωτών προς την εταιρεία, ενώ η Κομισιόν είχε διαψεύσει πως η ακύρωση της ιδωτικοποίησης οφειλόταν σε δική της παρέμβαση.

Μάνος Χωριανόπουλος
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών