Έρχεται κρυφό “μαχαίρι” στις επικουρικές συντάξεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Έρχεται κρυφό “μαχαίρι” στις επικουρικές συντάξεις

13:49 | 27/1/15
Έρχεται κρυφό   “μαχαίρι” στις επικουρικές συντάξεις

Πλήγμα για τις επικουρικές συντάξεις προδιαγράφει ο Νέος Κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου, που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περικοπές

«Κρυφές» περικοπές στις επικουρικές συντάξεις προδιαγράφει ο Νέος Κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, αλλά δεν έλαβε την έγκριση του απερχόμενου υπουργού, Γιάννη Βρούτση.

Η εξομοίωση που προβλέπεται μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων (έναρξη εργασίας πριν ή μετά την 1.1.1993), αναφορικά με το ύψος της επικουρικής σύνταξης, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 20%, ως ποσοστό αναπλήρωσης, θα προκαλέσει αναπόφευκτες νέες μειώσεις. Η εξομοίωση θα αφορά το σκέλος της σύνταξης που υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα. Ο νέος κανονισμός όμως επηρεάζει σημαντικά και τις επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται σε ανάπηρους. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, εάν τη στιγμή του ατυχήματος, ο ασφαλισμένος δεν είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή εάν δεν είχε συμπληρώσει 4.500 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ) ή έστω 1.500 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ), από τις οποίες οι 600 ΗΑ, την τελευταία πενταετία, τότε στον ασφαλισμένο που θεωρείται πια ανίκανος για εργασία, δίνεται ένα εφάπαξ ποσό, αντί για αναπηρική επικουρική σύνταξη.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επιστροφή εισφορών, όπως αυτές έχουν συγκεντρωθεί στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου. Εάν όμως υπάρξει θάνατος του ασφαλισμένου - εργαζόμενου, σύμφωνα με το Νέο Κανονισμό, η επικουρική σύνταξη, χορηγείται στο δικαιούχο συγγενή, μόνο με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, καταργείται η σύνταξη, για όσα τέκνα σπουδάζουν, έως το 24ο έτος της ηλικίας τους. Για να μπορέσει όμως να μεταβιβαστεί μια σύνταξη, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε, δηλωθεί. Διαφορετικά δεν μεταφέρεται στον / στην επιζόντα σύζυγο.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών