09:58 | 3/3/15
Μπορεί το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να περιέχει τρία από τα επτά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη, για την κυβέρνηση, όμως αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της
Με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να «ξεσκονίζει» από χθες το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να δοθεί στο κόστος που θα επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό.Τρία είναι τα μέτρα που θα περιέχει το νομοθέτημα που θα έρθει στη Βουλή, πιθανότητα και σήμερα:
α) Επανασυνδέονται όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 khw έως το τέλος του έτους.β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
γ) Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.
Σύμφωνα με την κοστολόγηση που είχε γίνει μετά τις εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η δωρεάν παροχή ρεύματος θα κοστίσει περί τα 59,4 εκατ. ευρώ, ενώ το επίδομα ενοικίου 54 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερο είναι το κόστος για το πρόγραμμα επιδότησης διατροφής, το οποίο στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να το περιορίσουν, καθώς θα γίνει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, ΜΚΟ, αλλά και οργανώσεις αλληλεγγύης.
Από την κυβέρνηση αναμένουν την ακριβή έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για 250 εκατομμύρια ευρώ.
Στον προσδιορισμό των επωφελούμενων θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, στους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους, στους ενοικιαστές που απειλούνται με έξωση και σε οικογένειες που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει την πρόσβαση στα τρία αυτά βασικά αγαθά.
Στο νομοσχέδιο, σε αυτή τη φάση, δεν θα περιλαμβάνονται τέσσερις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν, μπορεί και σαν νέο ενιαίο πακέτο, σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τα μέτρα αυτά αφορούν:
- Σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων με πρώτο μέτρο την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε συντάξεις μέχρι 700 ευρώ.- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους. Η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν από το ΕΣΥ, μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα.
- Ειδική κάρτα για δωρεάν μετακίνηση με αστικά λεωφορεία και Μετρό για ανέργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για αυτό είχε υπολογισθεί συνολική επιδότηση που θα έπρεπε να δοθεί στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.
- Κατάργηση της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.
Σχετικές ετικέτες:ανθρωπιστική κρίσηβουλήΓενικό Λογιστήριο του κράτουςκυβέρνησηνομοσχέδιοΠολιτικήπροϋπολογισμός 2015ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων