11:55 | 3/7/15
Καθολική οικονομική καθίζηση. Αργά, βασανιστικά και επώδυνα περνά ο χρόνος για τις ελληνικές τράπεζες
Ηχηρό σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα κρατικά ταμεία, καθώς η ρευστότητα εξαντλείται και τα ταμειακά διαθέσιμα επιστρέφουν με μαθηματική ακρίβεια στο σημείο μηδέν.Η χώρα οδηγείται στο δημοψήφισμα της Κυριακής με άδεια ταμεία, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν ούτε τα 300 εκατ. ευρώ.
Η οικονομία όχι μόνο έχει μπει στον πάγο, αλλά δείχνει να οδηγείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το σημείο χωρίς επιστροφή.
Η κατάσταση στα κρατικά ταμεία είναι δραματική αφού σε περίοδο τραπεζικής αργίας, capital controls και άτυπης γενικευμένης στάσης πληρωμών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τονωτική ένεση από την πλευρά των εσόδων, καθώς οι εισπράξεις έχουν βαλτώσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2015, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Μόνο για τον μήνα Ιούνιο, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ, εν μέσω καθολικής οικονομικής καθίζησης.
Η εικόνα στις τράπεζες
Αργά, βασανιστικά και επώδυνα δείχνει να περνά ο χρόνος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Δευτέρα μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά.Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όχι μόνο έχει αγγίξει - αλλά και κοντεύει να ξεπεράσει - τα όρια των αντοχών του, με τη ρευστότητα να εξαντλείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Τη Δευτέρα, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, συνεδριάζει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών και δη για το ELA, όμως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποφανθεί για το ποια θα είναι η κατάσταση του συστήματος έως την επομένη του δημοφηφίσματος.
Οι πληροφορίες θέλουν η διαθέσιμη ρευστότητα στις τράπεζες να μην ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, με τους καλά γνωρίζοντες να επιβεβαιώνουν πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθούν ανοιχτά έως τη Δευτέρα τα ΑΤΜ και να μην εξαντληθούν τα αποθέματα ρευστότητας.
Το αποτέλεσμα της επικείμενης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ για το ELA των τραπεζών κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς όπως έχουν ήδη αποφανθεί αξιωματούχοι του στρατηγείου της Φρανκφούρτης, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Σχετικές ετικέτες:δημοψήφισμαΟικονομίαρευστότηταταμειακά διαθέσιμα
Σχετικά άρθρα