10:09 | 3/7/15
Την επόμενη ημέρα μελετούν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου δυο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα
Πολλά διαφορετικά σενάρια μπαίνουν επί τάπητος με βάση αυτά που δηλώνουν τόσο κορυφαίες κυβερνητικές όσο και κομματικές πηγές.Από το ανώτατο κοινοβουλευτικό στέλεχος που έβλεπε εκλογές τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κερδίσει το «όχι», μέχρι τον Γραμματέα του κόμματος Τάσο Κορωνάκη, ο οποίος σε συνέντευξη του ξεκαθάριζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει μνημόνια.
Αν υπερισχύσει το σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο και επιβεβαιωθούν οι φήμες για παραιτήσεις υπουργών δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να οδηγηθεί στις κάλπες με έναν μίνι ανασχηματισμό.
Χθες το βράδυ κορυφαίος υπουργός εξηγούσε πως πολιτικές εξελίξεις θα υπάρχουν μόνο αν χαθεί η δεδηλωμένη στη Βουλή, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στον ANT1 δεν ξεκαθάρισε αν το «ναι» σημαίνει αυτόματα και προκήρυξη εκλογών τονίζοντας: «Μη βιάζεστε. Η χώρα έχει Σύνταγμα και διαδικασίες. Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες σε συνεννόηση με τα όργανα του κόμματος μου και με τους πολιτειακούς παράγοντες».
Πέρα από τις εκλογές, λοιπόν στην περίπτωση του «ναι» το σενάριο που ήδη φαίνεται να έχει μπει στο τραπέζι είναι η συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή πιθανότατα ενός εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού.
Παίρνοντας τον χαρακτήρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στελεχών άλλων κομμάτων ακόμα και εκτός πολιτικής που είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη νέα συμφωνία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως το «όχι» θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και σε αυτό άλλωστε αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ζητώντας όσο το δυνατόν ισχυρότερο μήνυμα την Κυριακή.
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με αυτά που δήλωσε και ο πρωθυπουργός χθες περιλαμβάνει την άμεση μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες προκειμένου μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου και με όπλο το δημοψήφισμα να κλείσει μια συμφωνία που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Βασικό ζητούμενο η σταδιακή αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των τραπεζών και συνεπώς ολόκληρης της αγοράς.
Αυτό που τονίζουν άλλωστε κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι πως «πιο κοντά από ποτέ έφτασε σε συμφωνία η ελληνική πλευρά με το όπλο του δημοψηφίσματος», καθώς μόνο τότε οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους δανειστές ήταν περισσότερο ρεαλιστικές.
Τις τελευταίες 48 ώρες στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν επικεντρωθεί σε δυο ζητήματα:
- Στην διαχείριση της κρίσης και στην βελτίωση της εικόνας της χώρας όσο πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα, με την προσοχή να είναι στραμμένη στις τράπεζες και στις ατελείωτες ουρές των συνταξιούχων.- Η επικοινωνιακή διαχείριση του «όχι» με κορυφαίους υπουργούς, αλλά και στελέχη να βρίσκονται ήδη από την Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις γειτονιές της Αττικής.
Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στη σημερινή συγκέντρωση – συναυλία στο Σύνταγμα, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αλέξης Τσίπρας και θα επιδιώξει για άλλη μια φορά να απεμπλέξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος από την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.
Σχετικές ετικέτες:δημοψήφισμακυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα