03:15 | 3/7/15
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, το τελεσίγραφο των πιστωτών και τα αποθέματα των τραπεζών - «Εάν επικρατήσει το ’’ναι’’ θα κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα» - Διαφοροποίηση Καμμένου λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τσίπρα - Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη
Διαψεύδοντας κυβερνητικές παράγοντες που μιλούσαν για άνοιγμα των τραπεζών, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως ότου υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.
Εδώ και 5 μήνες η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μία περίοδο διαπραγματεύσεων και αρκετές ήταν οι φορές που τονίζονταν από το Μαξίμου πως η συμφωνία καθαρογράφονταν, χωρίς ποτέ να υπάρξει η συμφωνία με τους πιστωτές που θα έδινε οικονομική ανάσα στην χώρα. Μετά τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls είναι σίγουρο πως από Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι ακόμη πιο σκληρές και ίσως ίσως πιο χρονοβόρες, αφού ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό λόγω της οικονομικής ασφυξίας που υπάρχει στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και όπως όλοι γνωρίζουν η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει μέσα σε 48 ώρες όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση.
«Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία. Είτε με συμφωνία αν υπερισχύσει το "ναι" που δεν θα είναι βιώσιμη, αλλά αν αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού θα τη σεβαστούμε. Εάν επικρατήσει το όχι, εγώ την επόμενη μέρα θα βρίσκομαι σε Βρυξέλλες για να υπάρξει συμφωνία που υπόσχομαι ότι θα υπάρξει σύντομα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι διαφορές στο δημοσιονομικό δεν είναι μεγάλες γιατί προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. Υπάρχουν όμως ακόμη 2 σημαντικά ζητήματα, το χρηματοδοτικό και το χρέος. Αν δεν εξασφαλίσουνε ότι για τον επόμενο 1,5 χρόνο δεν εξασφαλίσει τις ανάγκες της και αν δεν καταλάβουν όλοι ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε δεν μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Το τελεσίγραφο υπήρξε. Η πρόταση των δανειστών δεν έλυνε τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που παραδέχθηκε πως δεν πήρε αυτό που ήθελε από τις διαπραγματεύσεις.
«Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα ψηφίζει στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως ο λαός ψηφίζει «για δημοκρατία και δικαιοσύνη στην Ευρώπη».
«Η απάντηση είναι ναι ή όχι σε μια βιώσιμη λύση. Δεν θα ήταν ωφέλιμο για κανέναν να προσπαθήσει να θέσει ψεύτικα διλλήματα. Το όχι σε μια συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη».
«Έχω κάνει ό,τι είναι απολύτως δυνατό προκειμένου να διεκδικήσω μια συμφωνία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και περιέγραψε τη συμφωνία που επιδίωκε τους προηγούμενους μήνες:
«Να μην επαναληφθούν τα λάθη στα μέτρα του παρελθόντος, που ανακυκλώνουν την ύφεση. Τα βάρη να μην κατανεμηθούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Να περιλαμβάνει ένα επαρκές πακέτο χρηματοδότηση. Να έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους. Να έχουμε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο».
«Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, γιατί «έπρεπε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία με τους κανόνες που διέπουν την ΕΕ», όπως είπε. «Αποδέχθηκα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδέχτηκα μέτρα λιτότητα, αλλά έβαλα τη δική μας οπτική, να μην βαρύνουν μισθωτούς συνταξιούχους, αλλά τους έχοντες».
«Δεν μπορώ να αποδεχθώ μέτρα λιτότητας, δίχως την προοπτική για τη ρύθμιση του χρέους», τόνισε.
«Αποδέχτηκα ένα τελεσίγραφο», είπε, συμπληρώνοντας όμως πως «τα τελεσίγραφα είτε κάποιος τα αποδέχεται, είτε βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία. Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες αλλά και της ελληνικής οικονομίας ώστε να βρούμε λύση με τους δανειστές. Έφυγα όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα τελεσίγραφο μη βιώσιμης λύσης».
«Οι προτάσεις μας κάλυπταν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Επέμεναν να μας επιβάλλουν αντικοινωνικά μέτρα. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι για να υπάρχει μια συμφωνία, θα πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να περικόψουμε τον ΕΚΑΣ. Δεν δεχτήκαμε να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες ή να μπουν μέτρα που στοχοποιούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες», εξήγησε.
Δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Ακόμη και τις ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, υπήρξαν στο τραπέζι προτάσεις, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διασφάλιση των καταθέσεων κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Εμείς θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανένας τη σκανδάλη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «όσο υψηλότερο είναι το όχι τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση».
«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη. «Το ισχυρό όχι θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit».
«Εμείς κάνουμε μια μεγάλη τομή με το χθες. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να κάνω αυτή τη μεγάλη τομή κι όχι για να γίνω ένα με το παλιό σύστημα. Εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα στον ελληνικό λαό», τόνισε και υποστήριξε πως επιθυμεί «μία βιώσιμη συμφωνία».
«Εάν επικρατήσει το “ναι” θα έχουμε μια συμφωνία η οποία δεν θα σώσει διέξοδο. Γιατί θα φορτώσει μέτρα υφεσιακά χωρίς το αντιστάθμισμα της ανάπτυξης. Εάν αυτό επιλέξει ο ελληνικός λαός θα είναι σεβαστή η επιλογή του. Εμείς δεν κινούμαστε με δικές μας επιθυμίες. Θα εκκινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες, που προβλέπει το σύνταγμα. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα», δήλωσε.
Σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», «θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και ταυτόχρονα θα κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, σε συνεργασία με τους πολιτειακούς άρχοντες και τα κόμματα», εξήγησε ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να απαντήσει εάν θα γίνουν άμεσα εκλογές.
«Αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να επικυρωθούν οι νόμοι», πρόσθεσε.
Καμμένος: Με ένα “ναι” θα πάρουμε την πρόταση Γιούνκερ και θα πάμε να διαπραγματευτούμε
Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ερωτώμενος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τι θα γίνει σε περίπτωση που βγει το «ναι», απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει δημοκρατικά εκλεγεί και έχει την πλειοψηφία. Η Ελλάδα θα πρέπει να πάει να διαπραγματευτεί έχοντας σαν εντολή το “ναι”».
«Με ένα “ναι” θα πάρουμε την πρόταση Γιούνκερ και θα πάμε να διαπραγματευτούμε, εκτελώντας τη λαϊκή εντολή την οποία λάβαμε», διευκρίνισε ο κ. Καμμένος.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης Τσίπραςδανειστέςδιαπραγματεύσειςελληνικές τράπεζεςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑτράπεζεςCapital Controls
Σχετικά άρθρα